Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Nemecko zaviedlo stacionárne kontroly na všetkých pozemných hraniciach

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Hraničné kontroly sa doteraz vykonávali len na hraniciach s Poľskom, Českom, Rakúskom, Švajčiarskom a Francúzskom.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Berlín 16. septembra (TASR) — Nemecko od pondelňajšej polnoci rozšírilo hraničné kontroly aj na svoje západné hranice. Spolková polícia potvrdila, že kontroly už prebiehajú v Dolnom Sasku a Severnom Porýní-Vestfálsku na hraniciach s Belgickom a Holandskom, v priebehu dňa sa tak stane aj na hraniciach s Luxemburskom a Dánskom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Hraničné kontroly sa doteraz vykonávali len na hraniciach s Poľskom, Českom, Rakúskom, Švajčiarskom a Francúzskom. Dodatočné kontroly budú spočiatku trvať šesť mesiacov. Ich cieľom je obmedziť počet neoprávnených prekročení hraníc.

„Podľa môjho názoru je toto opatrenie naliehavo potrebné na ďalšie potlačenie nelegálnej migrácie,“ povedala v nedeľu večer nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová. O zavedení stacionárnych kontrol na všetkých pozemných hraniciach rozhodla minulý týždeň.

V rámci stacionárnych kontrol je možné zamietnuť vstup priamo na hranici. Je to časovo menej náročné ako zabezpečiť deportáciu osoby, ktorá už nelegálne vstúpila na územie Nemecka.

Podľa spolkového ministerstva vnútra bolo od októbra 2023 na nemeckých hraniciach zaznamenaných viac ako 30.000 takýchto odmietnutí. Týka sa to cudzincov, ktorí nepodajú žiadosť o azyl a tých, na ktorých sa vzťahuje zákaz vstupu.