Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Zahraničie

Nemecko zrejme zníži finančnú podporu Ukrajiny v roku 2025 na polovicu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ján Krošlák

Nemecko totižto počíta s vytvorením finančného nástroja v rámci skupiny krajín G7 a Európskej únie s využitím zmrazených ruských aktív.

Berlín 17. augusta (TASR) - Nemecko plánuje v roku 2025 znížiť svoju bilaterálnu vojenskú pomoc Kyjevu na polovicu, uviedol v sobotu zdroj z nemeckého parlamentu. Krajina je pritom druhým najväčším poskytovateľom pomoci Ukrajine. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Vláda nemeckého kancelára Olafa Scholza neplánuje dodatočnú pomoc k štyrom vyčleneným miliardám eur z budúcoročného rozpočtu. V tomto roku pritom išlo o dvojnásobnú sumu, pripomína AFP. Nemecko totižto počíta s "vytvorením finančného nástroja v rámci skupiny krajín G7 a Európskej únie s využitím zmrazených ruských aktív," povedal ďalší zdroj z prostredia ministerstva financií.

Vyjadrenia zdrojov potvrdili aj viaceré správy z tlače. Denník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung vo svojom víkendovom vydaní oznámil, že tento krok je súčasťou dohody medzi kancelárom a ministrom financií Christianom Lindnerom.

Rozpočet na rok 2025 bol pritom predmetom mnohých rozhovorov medzi vládnou koalíciou liberálnej strany Slobodní demokrati (FDP), Stranou Zelených a Sociálnodemokratickou stranou Nemecka (SPD).

Minister financií preto požiadal svojich partnerov o vytvorenie úspor, aby sa dodržalo ústavné pravidlo, ktorého cieľom je zabrániť prílišnému zadlžovaniu štátu.

Pred prijatím rozpočtu do konca tohto roka sa o ňom ešte bude diskutovať.

Spojenci Ukrajiny zatiaľ pracujú na vytvorení mechanizmu, ktorý by im umožňoval použiť časť zo zmrazených ruských aktív vo výške 300 miliárd dolárov na podporu Ukrajiny.