Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Zahraničie

Nemecký kancelár Scholz dúfa, že štáty západného Balkánu vstúpia do EÚ

Na snímke sprava nemecký kancelár Olaf Scholz a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas tlačovej konferencie po berlínskom summite o nadviazaní užších vzťahov s Európskou úniou v Berlíne v pondelok 14. októbra 2024. Scholz na tomto summite privítal lídrov šiestich západobalkánskych štátov. Foto: TASR/AP

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na summite potvrdila, že rozširovanie je prioritou EÚ.

Berlín 14. októbra (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz v pondelok na summite so štátmi západného Balkánu v Berlíne vyslovil nádej, že tieto krajiny budú naďalej napredovať smerom k členstvu v Európskej únii. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry DPA.

"Dúfam, že nebude trvať ďalších desať rokov, kým sa všetkých šesť štátov konečne stane členmi EÚ," povedal Scholz v Berlíne. Krajiny, o ktorých Scholz hovoril, sú Albánsko, Čierna hora, Severné Macedónsko, Bosna a Hercegovina, Srbsko a Kosovo. SR a ďalšie štyri členské krajiny EÚ neuznávajú Kosovo ako samostatný štát.

Na záver rokovaní v Berlíne podpísali predstavitelia druhý akčný plán, na roky 2025 až 2028, týkajúci sa iniciatívy spoločného regionálneho trhu na západnom Balkáne a tiež novú dohodu o mobilite, ktorá umožní mladým ľuďom študovať na vysokých školách v rámci signatárskych krajín.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na summite potvrdila, že rozširovanie je prioritou EÚ.

Únia neprijala nového člena od roku 2013, keď sa jej súčasťou stalo Chorvátsko. Jedinou krajinou spomedzi krajín západného Balkánu, ktorej doposiaľ nebol udelený oficiálny štatút kandidátskej krajiny, je Kosovo. Rokovania o začlenení krajín západného Balkánu do EÚ sa tiahnu už niekoľko rokov.