Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Nemecký prezident Steinmeier pricestoval na trojdňovú návštevu Egypta

Na snímke Frank-Walter Steinmeier. Foto: TASR/AP

Steinmeier sa v stredu v Káhire stretne s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím. Okrem bilaterálnych vzťahov bude pravdepodobne témou ich rokovaní aj situácia v Izraeli.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Káhira 11. septembra (TASR) - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier začal v utorok trojdňovú návštevu Egypta, počas ktorej si uctí desaťročia úzkeho partnerstva s touto severoafrickou krajinou a jej úlohu sprostredkovateľa v blízkovýchodných konfliktoch. Ide o prvú cestu nemeckej hlavy štátu do Egypta za uplynulých 25 rokov, informuje TASR podľa tlačovej agentúry DPA.

Steinmeier sa v stredu v Káhire stretne s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím. Okrem bilaterálnych vzťahov bude pravdepodobne témou ich rokovaní aj situácia v Izraeli.

Egypt je spolu s Katarom najdôležitejším sprostredkovateľom v regióne, pokiaľ ide o prímerie vo vojne v Pásme Gazy a prepustenie izraelských rukojemníkov zadržiavaných palestínskou militantnou skupinou Hamas, hoci rokovania sú momentálne na mŕtvom bode.

Steinmeier chce počas rozhovorov vysvetliť aj postoj Nemecka ku konfliktu v Pásme Gazy. To, že sa nemecká vláda tak jasne postavila na stranu Izraela, však stálo Nemecko dôveru a sympatie v tomto prevažne moslimskom regióne, konštatuje DPA.

Steinmeiera sprevádza i obchodná delegácia; Nemecko je najvýznamnejším obchodným partnerom Egypta v Európe. V krajine pôsobí viac ako 250 nemeckých spoločností. Nemci tvoria aj najväčšiu skupinu zahraničných turistov v Egypte.

Organizácia Amnesty International (AI) upozorňuje na závažné porušovanie ľudských práv v Egypte. Kritici vlády sú potláčaní a občianska spoločnosť je prenasledovaná. Sloboda prejavu, združovania sa a zhromažďovania sa je prísne obmedzená a dochádza k mučeniam, nespravodlivým súdnym procesom a trestom smrti.

Na začiatku svojej návštevy sa Steinmeier preto plánuje stretnúť aj so zástupcami občianskej spoločnosti a nemeckých politických nadácií pôsobiacich v krajine.