Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Nemecký prezident vyhlásil voľby Spolkového snemu

Na snímke nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier pred palácom Bellevue v Berlíne, Nemecko, piatok 23. augusta 2024. Foto: TASR/AP

Podľa zákona sa voľby v Nemecku musia konať v nedeľu alebo v štátnych sviatok.

Berlín 23. augusta (TASR) - Najbližšie voľby do nemeckého Spolkového snemu sa budú konať 28. septembra 2025. Tento termín v piatok oficiálne oznámil prezident Frank-Walter Steinmeier v súlade s júlovým návrhom vlády, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Súčasná vládna koalícia zložená zo sociálnych demokratov (SPD), zelených a liberálnej FDB podľa prieskumov verejnej mienky zaostáva za kresťanskými demokratmi (CDU/CSU) aj krajne pravicovou Alternatívou pre Nemecko (AfD).

Podľa zákona sa voľby v Nemecku musia konať v nedeľu alebo v štátnych sviatok. Ústava zároveň vyžaduje, aby sa parlamentné voľby usporiadali najskôr 46 mesiacov a najneskôr 48 mesiacov od začiatku predchádzajúceho volebného obdobia. To znamená, že dátum budúcoročných volieb musel pripadnúť na obdobie medzi 27. augustom a 26. októbrom.

Poslanci nedávno schválili aj reformu volebného systému podporovanú vládnou koalíciou pod vedením kancelára Olafa Scholza, na základe ktorej sa zníži počet kresiel v Bundestagu zo súčasných 733 na 630.