Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Nemecký súd rozhodol o zlepšení opatrení na zvýšenie kvality ovzdušia

Ilustračná snímka Foto: TASR

Utorňajší rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Vzhľadom na jeho závažnosť je totiž ešte možné sa voči nemu odvolať.

Berlín 23. júla (TASR) - Nemecká vláda musí v určitých oblastiach vylepšiť svoj tzv. národný program kvality ovzdušia. Rozhodol o tom v utorok Vyšší správny súd Berlín-Brandenbursko, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Doterajšie opatrenia neboli podľa verdiktu vo všetkých ohľadoch dostatočné na splnenie európskych cieľov stanovených na znižovanie emisií znečisťujúcich ovzdušie.

Rozsudok predstavuje prinajmenšom čiastočné víťazstvo nemeckého združenia na ochranu životného prostredia Deutsche Umwelthilfe (DUH) v spore so spolkovou vládou, hodnotí DPA. Vyšší správny súd Berlín-Brandenbursko v polovici mája taktiež rozhodol, že spolková vláda musí dopracovať program týkajúci sa klimatických opatrení.

Najnovší verdikt sa týka programu zameraného konkrétne na znižovanie znečistenia ovzdušia, ktorý vláda prijala v roku 2019 a aktualizovala v máji 2024. Nemecku má program pomôcť v dosiahnutí cieľov, aké si v tejto oblasti vytýčila EÚ. Medzi látky znečisťujúce ovzdušie patria amoniak, oxid siričitý a oxidy dusíka či tuhé látky, pripomína DPA.

Utorňajší rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Vzhľadom na jeho závažnosť je totiž ešte možné sa voči nemu odvolať.