Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Zahraničie

Nemocnica v Bejrúte poprela tvrdenia, že sa pod ňou nachádza bunker

Kŕdeľ vtákov letí okolo obytných budov tesne predtým, ako jednu z budov zasiahla raketa vystrelená z izraelskej stíhačky na mieste izraelského leteckého útoku v štvrti Ghobeiri, v Bejrúte 22. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Zamestnanci nemocnice zobrali novinárov vrátane reportéra agentúry DPA do suterénu nemocnice, kde sa nachádzajú operačné sály a pooperačná zóna.

Bejrút 22. októbra (TASR) - Majiteľ, zamestnanci a riaditeľ nemocnice Sahel General v južnej časti Bejrútu popreli tvrdenia izraelskej armády, že sa pod budovou nemocnice nachádza bunker militantného hnutia Hizballáh. TASR o tom informuje s odvolaním sa na utorkovú správu agentúry DPA.

"Izraelské obvinenia sú nepravdivé a slúžia na ospravedlnenie útokov na Libanon a jeho zariadenia," uviedol majiteľ súkromnej nemocnice v príspevku na sociálnej sieti.

Zamestnanci nemocnice zobrali novinárov vrátane reportéra agentúry DPA do suterénu nemocnice, kde sa nachádzajú operačné sály a pooperačná zóna. "Poobzerajte sa – vidíte tu bunkre?" opýtal sa riaditeľ nemocnice.

Nemocnica Sahel General sa nachádza v oblasti riadenej Hizballáhom neďaleko cestnej komunikácie, ktorá vedie k bejrútskemu letisku. Izraelská armáda tvrdí, že pod budovou sa nachádza bunker, v ktorom militanti ukrývajú hotovosť a zlato v hodnote stoviek miliónov dolárov.

Hizballáh podľa Izraela v minulosti mohol využívať bunker ako veliteľstvo. Izraelská armáda zverejnila animovanú grafiku bunkra, neposkytla však žiadne dôkazy na podporu svojich tvrdení, píše DPA.

"Nie sú to bomby, nie sú to rakety, sú to kyslíkové kanistre," uviedol majiteľ nemocnice s tým, že zariadenie nemá väzby na žiadnu politickú stranu v krajine.