Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Nepokoje vo Venezuele si vyžiadali zatknutie 100 detí

Na archívnej snímke venezuelská metropola Caracas. Foto: TASR/AP

Údaje vyplývajú z vyšetrovania nezávislej medzinárodnej misie OSN vo Venezuele.

Ženeva 13. augusta (TASR) - Najmenej 1260 ľudí vrátane vyše 100 maloletých a 160 žien už bolo zadržaných počas nepokojov, ktoré vypukli vo Venezuele po sporných júlových prezidentských voľbách. Zaznamenali tam aj najmenej 23 úmrtí, uvádza Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), z vyhlásenia ktorého cituje agentúra DPA.

Údaje vyplývajú z vyšetrovania nezávislej medzinárodnej misie OSN vo Venezuele. Týkajú sa obdobia od 28. júla, keď sa v tejto juhoamerickej krajine konali zmienené voľby, do 8. augusta.

"Pouličné protesty, ako aj kritika na sociálnych sieťach sa v týždňoch po voľbách stretli s tvrdými represiami zo strany štátu..., čo vyvolalo atmosféru strachu," uvádza UNHCR, ktorý zadržiavanie demonštrantov označil za svojvoľné. Poznamenal, že rodičom nebolo umožnené sprevádzať svoje zadržané deti na súdnych pojednávaniach.

Prinajmenšom 18 spomedzi 23 obetí na životoch, ktoré si podľa údajov OSN už protesty vyžiadali, boli mladí muži do 30 rokov. Prevažná väčšina z nich zomrela v dôsledku strelného zranenia.

Vo voľbách podľa venezuelskej volebnej komisie (CNE) zvíťazil doterajší prezident Nicolás Maduro so ziskom 51,2 percenta hlasov, pričom opozičný kandidát Edmundo González Urrutia skončil druhý so ziskom 44,2 percenta hlasov. CNE, ktorá je lojálna voči prezidentovi, však dodnes nezverejnila podrobné výsledky, ktoré by Madurovo víťazstvo potvrdili.

Opozícia tvrdí, že vo voľbách zvíťazil jej kandidát. Zverejnila aj údaje o hlasovaní, ktoré podľa nej ukazujú, že Madura porazil s veľkým rozdielom hlasov, ako to naznačovali aj predvolebné prieskumy verejnej mienky. Viaceré krajiny vrátane USA považujú za víťaza volieb Gonzáleza Urrutiu. Maduro, naopak, opozíciu obviňuje z podnecovania k "štátnemu prevratu".