Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Netanjahu a Galant mali výmenu názorov kvôli Gaze

Na archívnej izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR - Michal Svítok

Izrael sa pripravuje na možný útok Iránu a Teheránom podporovaného hnutia Hizballáh v južnom Libanone.

Jeruzalem 12. augusta (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa v pondelok dostal do ostrej výmeny názorov s ministrom obrany Joavom Galantom v spojitosti s vojenskými cieľmi v Pásme Gazy, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

Izraelské média sprostredkovali Galantove vyjadrenia, v ktorých označil za "nezmysel" Netanjahuov vojenský cieľ, ktorým je totálne víťazstvo proti islamistickému hnutiu Hamas v Pásme Gazy. Netanjahuov úrad vydal vyhlásenie, v ktorom Galanta kritizuje.

"Keď Galant prevezme protiizraelský naratív, škodí tým vyhliadkam na dosiahnutie dohody o rukojemníkoch," uvádza sa vo vyhlásení. Cieľom Izraela je podľa premiérovej kancelárie naďalej "úplné víťazstvo" so zničením hnutia Hamas a prepustením zostávajúcich rukojemníkov, ktoré toto hnutie zadržiava od začiatku konfliktu zo 7. októbra minulého roka.

"Toto je jasný pokyn premiéra Netanjahua a bezpečnostného kabinetu a je záväzný pre každého – vrátane Galanta," uvádza sa vo vyhlásení. Galant mal opakovane spory s Netanjahuom a nacionalisticko-náboženskými stranami vo vládnej koalícii, pripomína Reuters.

Izrael sa pripravuje na možný útok Iránu a Teheránom podporovaného hnutia Hizballáh v južnom Libanone. Tam sa vystupňovalo napätie po tom, ako 27. júla raketa na Izraelom okupovaných Golanských výšinách zabila 12 mladistvých osôb, pripomína Reuters.

Izrael neskôr v Bejrúte zabil vysokopostaveného veliteľa Hizballáhu a vodca Hamasu Ismaíl Haníja prišiel o život 30. júla pri útoku v Teheráne. Irán vtedy uviedol, že bude reagovať.