Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Netanjahu kritizuje misiu OSN

Benjamin Netanjahu Foto: TASR/AP Photo

Dôvodom je neschopnosť misie presadiť implementáciu rezolúcie OSN.

Jeruzalem 2. februára (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanyahu v nedeľu obvinil príslušníkov mierových jednotiek OSN, že nedokážu presadiť implementáciu rezolúcie OSN, ktorá zakazuje proiránskemu šiitskému hnutiu Hizballáh pašovať zbrane do Libanonu.

V telefonickom rozhovore s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom Netanjahu obvinil Irán, ktorý je hlavným podporovateľom hnutia Hizballáh, zo stredajšieho útoku v libanonsko-izraelskom pohraničí, kde prišli o život dvaja izraelskí vojaci a jeden španielsky príslušník mierových zborov OSN. Išlo o najzávažnejší incident v oblasti spoločnej hranice od vojny v roku 2006.

Netanjahu podľa vyhlásenia jeho úradu súhlasil so španielskym návrhom, aby sa uskutočnilo spoločné izraelsko-španielske vyšetrovanie okolností incidentu.

K zodpovednosti za odpálenie strely, ktorá minulú stredu zasiahla izraelský vojenský konvoj, sa prihlásil Hizballáh. Izrael reagoval leteckými útokmi a delostreleckou paľbou. V južnom Libanone pri nej prišiel o život španielsky príslušník tamojších mierových síl OSN (UNIFIL).

Útok Hizballáhu je považovaný za jeho odvetu za nálet izraelského letectva na oblasť na juhu Sýrie z 18. januára, pri ktorom prišlo o život niekoľko členov tohto hnutia a iránsky generál.

Agentúra Reuters pripomína, že napriek vzájomnému obviňovaniu Izrael aj Hizballáh deklarovali, že nemajú záujem na eskalácii napätia na libanonsko-izraelskej hranici. Obe strany síce posilnili hliadkovanie a ostražitosť na svojej strane hraníc, ale situácia tam bola v posledných štyroch dňoch pokojná.

Vodca hnutia Hizballáh Sajjíd Hasan Nasralláh minulý piatok vyhlásil, že jeho hnutie "nechce vojnu", ale je naďalej pripravené odpovedať na každý prejav násilia zo strany Izraela.