Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Zahraničie

Netanjahu navštívil vojakov v libanonskej pohraničnej oblasti

Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Libanonský premiér Nadžíb Míkátí v stredu informoval, že v súvislosti s útokmi izraelskej armády na území Libanonu opustilo svoje domovy asi 1,2 milióna ľudí.

Tel Aviv 6. októbra (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu navštívil vojenské jednotky na hraniciach s Libanonom, uviedla kancelária premiéra. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Na izraelsko-libanonských hraniciach už takmer rok prebiehajú útoky medzi Izraelom a hnutím Hizballáh, ktoré začali po vypuknutí vojny v Pásme Gazy. Izrael v posledných týždňoch začal intenzívne letecké útoky na ciele Hizballáhu a v noci na utorok začal aj s pozemnou operáciu v južnom Libanone. Cieľom útokov je vytvoriť podmienky pre bezpečný návrat desaťtisícov ľudí do svojich domovov na severe Izraela.

V sobotu pri izraelských útokoch v Libanone zahynulo 23 ľudí a 93 sa zranilo, uviedlo libanonské ministerstvo zdravotníctva, informuje stanica CNN. Útoky zasiahli mestá a dediny v južnom a severnom Libanone.

Libanonské ministerstvo školstva oznámilo, že v dôsledku Izraelských útokov presunulo začiatok školského roka na november. Podľa ministra školstva Abbása Halabího bolo kvôli bojom vysídlených približne 400.000 študentov a 40.000 učiteľov. Situácia je podľa ministra zložitá a predstavitelia potrebujú čas na to uplatnenie plánu na dištančné vzdelávanie.

"Osobná účasť (na vyučovaní) má bezpečnostné riziká a psychické prekážky, ktoré rodinám bránia prijať, že ich deti budú cestovať na vyučovanie," povedal Halabí.

Libanonský premiér Nadžíb Míkátí v stredu informoval, že v súvislosti s útokmi izraelskej armády na území Libanonu opustilo svoje domovy asi 1,2 milióna ľudí. Mnohí z nich sú dočasne umiestnení v školách, alebo sa utáborili na chodníkoch, v parkoch, kostoloch a mešitách.