Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Zahraničie

Netanjahu odmietol obvinenia zo zámerných útokov na mierové jednotky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Označil ich za "absolútne falošné" a opätovne vyzval na stiahnutie jednotiek UNIFIL z bojových zón.

Tel Aviv 15. októbra (TASR) – Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok odmietol obvinenia, podľa ktorých izraelská armáda zámerne útočí na dočasné mierové sily OSN v Libanone (UNIFIL). Označil ich za "absolútne falošné" a opätovne vyzval na stiahnutie jednotiek UNIFIL z bojových zón. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Netanjahu vyhlásil, že izraelská armáda vynakladá maximálne úsilie na to, aby zabránila zraneniam príslušníkov UNIFIL. "Najlepším spôsobom, ako zaistiť bezpečnosť príslušníkov UNIFIL je presun jednotiek UNIFIL na žiadosť Izraela a dočasný presun z rizikových oblastí," dodal.

"Zostávame. Sme na juhu Libanonu s mandátom bezpečnostnej rady (OSN). Je dôležité udržiavať tu medzinárodnú prítomnosť a zachovať na mieste vlajku OSN," uviedol hovorca UNIFIL Andrea Tenenti vo videu zverejnenom na sociálnej platforme X.

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) v pondelok vyjadrila silné znepokojenie z ostreľovania niekoľkých pozícií UNIFIL na juhu Libanonu. Pätnásť členov rady jednomyseľne prijalo vyhlásenie, ktorým vyzýva všetky strany konfliktu, aby rešpektovali bezpečnosť príslušníkov a objektov mierovej misie OSN. Vyhlásenie však strany nemenovalo.

"Mierové jednotky OSN a objekty OSN nikdy nesmú byť cieľmi útokov," uviedla BR. Zopakovala tiež podporu mierovej misii a upozornila na jej dôležitosť pre udržanie stability v oblasti.

Pozície UNIFIL boli od začiatku izraelskej pozemnej operácie v Libanone 1. októbra ohrozené už 20-krát. Do tohto počtu patria aj prípady priameho zásahu paľbou a nedeľný incident, počas ktorého dva izraelské tanky prerazili bránu základne UNIFIL, dodáva OSN.