Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Nígérijskí demonštranti zablokovali hlavné cesty

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Demonštranti si v piatok v hlavnom meste Abuja pripomenuli Nigérijčanov, ktorých údajne zavraždili policajní príslušníci Špeciálneho útvaru proti lúpežiam (SARS).

Lagos 16. októbra (TASR) - Nigérijskí demonštranti už deviaty deň protestujú proti policajnej brutalite. Nigérijská vláda a armáda vyzýva na ukončenie protestov v súvislosti s nebezpečenstvom šírenia ochorenia COVID-19. Informáciu priniesla agentúra AP.

V najväčšom meste Nigérie Lagos demonštranti zablokovali cestu, ktorá vedie na medzinárodné letisko a hlavnú diaľnicu. Diaľnica Lagos-Ibadan je jedna z najpreťaženejších nigérijských ciest a spája prístavné mesto Lagos so zvyškom Nigérie.

Demonštranti si v piatok v hlavnom meste Abuja pripomenuli Nigérijčanov, ktorých údajne zavraždili policajní príslušníci Špeciálneho útvaru proti lúpežiam (SARS). Spomínaný útvar sa podľa ľudskoprávnych organizácii podieľal na mučení a usmrtení viacerých Nigérijčanov.

Kampani s názvom #EndSARS (koniec SARS-u) sa dostalo medzinárodného uznania a podpory. V Spojených štátoch ju podporilo hnutie Black Lives Matter a spoluzakladateľ sociálnej siete Twitter Jack Dorsey zverejnil fotografie z nigérijských protestov na svojom profile.

Protesty prepukli začiatkom októbra po tom, čo bolo zverejnené video, na ktorom policajti zo SARS bijú muža.

Podľa informácií z miestnych médií na prevažne pokojných demonštrantov zaútočili v uplynulých dňoch gangy vyzbrojené zbraňami, nožmi, palicami a mačetami. Demonštranti tvrdia, že chcú v protestoch pokračovať a taktiež, že útočníkov podporujú miestne policajné zložky.

Orgány v hlavnom meste vyzvali na ukončenie protestov v súvislosti so šírením nákazy ochorenia COVID-19. Demonštranti v Abuji oznámili, že toto nariadenie budú ignorovať.