Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Nórsko daruje Ukrajine šesť stíhačiek F-16. Dodávky začnú tento rok

Na archívnej snímke F-16. Foto: TASR - Ján Krošlák

Okrem Nórska Ukrajine prisľúbili ďalších 70 stíhačiek F-16 Holandsko, Dánsko a Belgicko. Prvé dánske lietadlá by mali doraziť už počas tohto leta.

Oslo 10. júla (TASR) - Nórsko daruje Ukrajine šesť stíhacích lietadiel F-16. Prvé stroje by mali doraziť ešte v tomto roku, oznámil v stredu nórsky premiér Jonas Gahr Störe, ktorý sa zúčastňuje na summite Severoatlantickej aliancie (NATO) vo Washingtone. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Okrem Nórska Ukrajine prisľúbili ďalších 70 stíhačiek F-16 Holandsko, Dánsko a Belgicko. Prvé dánske lietadlá by mali doraziť už počas tohto leta.

Očakáva sa, že lídri na summite odhalia novú pomoc pre Ukrajinu, aby sa mohla ďalej brániť proti vyše dva roky trvajúcej ruskej agresii.

V snahe odolať útokom ruských síl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovane vyzýva členské štáty Aliancie, aby Kyjevu poskytli ďalšie zbrane, finančné prostriedky a bezpečnostné záruky.

Nemenovaný predstaviteľ NATO podľa Reuters tento týždeň povedal, že Ukrajina stále nemá dostatočný počet munície a armádneho personálu, ktorý je potrebný na vykonávanie vlastných ofenzívnych operácií.

Americký prezident Joe Biden v utorok na otváracom ceremoniáli summitu NATO vo Washingtone ohlásil, že Spojené štáty a viacero ďalších krajín NATO pošlú Ukrajine v nadchádzajúcich mesiacoch desiatky systémov protivzdušnej obrany vrátane najmenej štyroch Patriotov.

Zelenskyj sa vzápätí spojencom poďakoval za ich "silnú deklaráciu podpory ukrajinskej protivzdušnej obrany a ochranu obyvateľov, miest a kritickej infraštruktúry".