Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 30. september 2024Meniny má Jarolím
< sekcia Zahraničie

Nórsko sa inšpiruje Fínskom, zvažuje postaviť plot na hranici s Ruskom

Na snímke plot blokujúci cestu k uzavretej prázdnej pohraničnej stanici Nuijamaa medzi Ruskom a Fínskom v Lappeenranta, Fínsko, 18. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Fínsko v súčasnosti buduje ploty s celkovou dĺžkou približne 200 kilometrov v samostatných úsekoch pozdĺž pohraničia.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Helsinki 29. septembra (TASR) - Nórsko by mohlo postaviť plot pozdĺž časti alebo celej 198-kilometrovej hranice s Ruskom, vyhlásila ministerka spravodlivosti Emilie Engerová Mehlová, píše TASR na základe správy agentúry AP.

"Pohraničný plot je mimoriadne zaujímavý, nielen preto, že môže slúžiť ako odstrašujúci prvok, ale aj preto, lebo obsahuje senzory a technológie, ktoré umožňujú zistiť, či sa v blízkosti hranice pohybujú ľudia," povedala ministerka v rozhovore, ktorý verejnoprávna stanica NRK zverejnila v sobotu večer.

Ministerka ďalej v rozhovore uviedla, že nórska vláda sa momentálne zaoberá "niekoľkými opatreniami", ktorými by posilnila bezpečnosť na hranici s Ruskom, ako je napríklad oplotenie, zvýšenie počtu pohraničníkov alebo intenzívnejšie monitorovanie.

Ak by sa mala bezpečnostná situácia v arktickej oblasti zhoršiť, je nórska vláda pripravená bezodkladne uzavrieť hranicu, povedala Engerová Mehlová, ktorá v lete navštívila susedné Fínsko, aby sa oboznámila s ich riešením uzavretia 1340-kilometrovej pozemnej hranice s Ruskom.

Fínska vláda bola nútená uzavrieť všetky hraničné priechody z Ruska do Fínska koncom roka 2023 po tom, ako niekoľko mesiacov po vstupe Fínska do NATO do krajiny za tri mesiace vstúpilo až 1300 migrantov bez náležitých dokladov alebo víz.

Fínsko v snahe zabrániť Moskve, aby využívala migrantov ako súčasť hybridnej vojny, ako tvrdí vláda, v súčasnosti buduje ploty s celkovou dĺžkou približne 200 kilometrov v samostatných úsekoch pozdĺž pohraničia.