Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 19. október 2024Meniny má Kristián
< sekcia Zahraničie

Nositeľom nórskej ľudskoprávnej ceny sa stal kubánec Otero Alcántara

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Podľa oficiálnych údajov bolo za účasť na demonštráciách 11. a 12. júla 2021 odsúdených zhruba 500 Kubáncov - v prípade niektorých išlo aj o odňatie slobody na 25 rokov.

Oslo 19. septembra (TASR) - Väznený kubánsky umelec a performer Luis Manuel Otero Alcántara sa stal nositeľom nórskej Raftovej ceny udeľovanej za obhajobu dodržiavania ľudských práv. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Nadácia pomenovaná po nórskom historikovi a aktivistovi za ľudské práva Thorolfovi Raftovi v zdôvodnení svojho rozhodnutia uviedla, že "Otero Alcántara vedie novú generáciu nezávislých kubánskych hlasov, ktoré využívajú kreatívne formy odporu, aby spochybňovali autoritársky režim". Dodala, že umenie a občianske postavenie tohto umelca "posúvajú hranice slobody prejavu zoči-voči cenzúre a represii".

Cena dotovaná sumou 20.000 dolárov bola vytvorená v roku 1987 a v minulosti bola udelená štyrom ľuďom - mjanmarskej političke Aun Schan Su Ťij, východotimorskému politikovi Josému Ramosovi-Hortovi, bývalému juhokórejskému prezidentovi Kim Te-džungovi a iránskej právničke a bojovníčke za ľudské práva Širín Ebadíovej -, ktorí získali aj Nobelovu cenu za mier udeľovanú tiež v Nórsku.

Otero Alcántara (36), performer a spoluzakladateľ kubánskeho opozičného hnutia Movimiento San Isidro (MSI), bol v minulosti za svoj aktivizmus na Kube niekoľkokrát zadržaný a aj v súčasnosti si odpykáva trest odňatia slobody na päť rokov za pohŕdanie a narušenie verejného poriadku.

Zadržaný bol 11. júla 2021, keď odchádzal zo svojho domu v Havane, aby sa pridal k protivládnym demonštráciám, na ktorých sa zhromaždili tisíce Kubáncov požadujúcich väčšiu slobodu a zlepšenie životných podmienok.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International považuje Otera Alcántaru za väzňa svedomia. Kubánsky režim však tvrdí, že nie je umelcom, ale agentom Spojených štátov, ktoré Havana obviňuje z organizovania demonštrácií s cieľom destabilizovať krajinu.

Podľa oficiálnych údajov bolo za účasť na demonštráciách 11. a 12. júla 2021 odsúdených zhruba 500 Kubáncov - v prípade niektorých išlo aj o odňatie slobody na 25 rokov. Organizácie na ochranu ľudských práv a americké veľvyslanectvo sa domnievajú, že na Kube je viac ako 1000 politických väzňov.

MSI je kubánske politické umelecké a sociálne hnutie, vytvorené skupinou umelcov a intelektuálov, ktorí sú súčasťou disentu - opozície voči Komunistickej strane Kuby. Sídli v Havane a v rámci svojich aktivít spája politický aktivizmus s umeleckými intervenciami.