Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Nové podmienky Izraela o prímerí v Gaze boli odmietnuté Hamasom

Na archívnej snímke žena si zviaže ruky lanom ako príbuzní rukojemníkov zadržiavaných Hamasom. Foto: TASR/AP

Mesiace trvajúce rozhovory nepriniesli dohodu o ukončení ničivej vojenskej kampane Izraela v Pásme Gazy, ani o prepustení zvyšných rukojemníkov.

Káhira 25. augusta (TASR) - Palestínske militantné hnutie Hamas v nedeľu vyhlásilo, že odmieta nové podmienky Izraela predložené v rámci rokovaní o prímerí v Pásme Gazy, čím ešte viac spochybnilo šance na dosiahnutie prelomu v najnovšom úsilí o ukončenie desať mesiacov trvajúcej vojny. Toto úsilie podporujú i Spojené štáty, informuje TASR podľa tlačovej agentúry Reuters.

Mesiace trvajúce rozhovory nepriniesli dohodu o ukončení ničivej vojenskej kampane Izraela v Pásme Gazy, ani o prepustení zvyšných rukojemníkov, ktorých sa Hamas zmocnil pri útoku na Izrael vlani 7. októbra, čo vyvolalo vojnu.

Medzi kľúčové sporné body prebiehajúcich mierových rozhovorov sprostredkovaných Spojenými štátmi, Egyptom a Katarom patrí izraelská prítomnosť v tzv. filadelfskom koridore - úzkom a 14,5 kilometra dlhom úseku pozdĺž južných hraníc Pásma Gazy s Egyptom.

Hamas tvrdí, že Izrael ustúpil od záväzku stiahnuť svoje vojská z tohto koridoru, pričom predložil ďalšie nové podmienky vrátane kontroly vysídlených Palestínčanov, ktorí sa po začatí platnosti prímeria vrátia do hustejšie obývanej severnej časti enklávy.

"Nebudeme akceptovať diskusie o ustúpení od toho, na čom sme sa dohodli 2. júla, ani diskusie o nových podmienkach," povedal v nedeľu pre televíznu stanicu al-Aksá predstaviteľ Hamasu Usáma Hamdán.

Hamas v júli prijal návrh USA na začatie rozhovorov o prepustení izraelských rukojemníkov, vrátane vojakov a mužov, 16 dní po prvej fáze dohody zameranej na ukončenie vojny v Pásme Gazy, uviedol vysokopostavený zdroj z Hamasu.

Hamdán tiež uviedol, že Hamas odovzdal sprostredkovateľom svoju odpoveď na najnovší návrh. Dodal, že vyjadrenia USA o blížiacej sa dohode sú falošné.