Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Zahraničie

Nové prieskumné satelity Bundeswehru pre technické problémy nefungujú

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Nový systém pozostáva z troch satelitov.

Berlín 28. júna (TASR) — Stále nevyriešené technické problémy už mesiace bránia uvedeniu nových prieskumných satelitov nemeckých ozbrojených síl (Bundeswehr) do plnej prevádzky. Nefunkčné sú dva z troch satelitov systému SARah, uviedol v piatok hovorca spolkového ministerstva obrany. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Bundeswehr v januári informoval o uvedení systému do čiastočnej prevádzky s tým, že jeho prieskumné schopnosti sa v budúcnosti v porovnaní s predchádzajúcim systémom SAR-Lupe výrazne zlepšia – snímky budú detailnejšie a rýchlejšie dostupné.

Nový systém pozostáva z troch satelitov. Dva z nich podľa ministerstva obrany dodala firma OHB so sídlom v Brémach ako hlavný dodávateľ celého systému. Tie boli vynesené na obežnú dráhu Zeme v decembri 2023 a doteraz nie sú funkčné.

"Všetky pokusy OHB o vyriešenie problémov boli zatiaľ neúspešné," uviedol hovorca rezortu obrany. Dodal, že satelity zostávajú majetkom spoločnosti OHB.

Tretí satelit dodala firma Airbus Defence and Space ako subdodávateľ a používa sa od októbra 2023.

SARah znamená 'Synthetic Aperture Radar', teda radar so syntetickou apertúrou. Je to typ radaru, v ktorom je používané sofistikované spracovanie radarových dát na vytvorenie veľmi úzkeho lúča. Spôsob zobrazovania umožňuje prieskum bez ohľadu na dennú dobu alebo počasie. Prenos dát, ktorý bol pri systéme SAR-Lupe často možný len s časovým oneskorením niekoľkých hodín, sa mal urýchliť prostredníctvom väčšej výpočtovej kapacity a zjednodušiť používaním ďalších pozemných staníc po celom svete.

Pre neočakávané problémy musí Bundeswehr spolu so spoločnosťou OHB vypracovať náhradný plán, ak sa satelity nepodarí sfunkčniť. O ďalšom postupe sa rozhodne v štvrtom štvrťroku.