Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 2. júl 2024Meniny má Berta
< sekcia Zahraničie

Nový premiér Tuvalu ubezpečil Taiwan o nemennnosti vzájomných vzťahov

Funafuti, hlavný ostrov štátu Tuvalu Foto: TASR/AP

Počas predvolebnej kampane poslanec parlamentu a vtedajší minister financií Seve Paeniu vyslovil myšlienku, že nová vláda Tuvalu by mala prehodnotiť svoje väzby s Taiwanom.

Funafuti 26. februára (TASR) - Nový predseda vlády tichomorského ostrova Tuvalu v pondelok potvrdil pevnosť, nemennosť a trvácnosť vzťahov s Taiwanom.

Ako informovala agentúra AFP, bývalý generálny prokurátor Feleti Teo bol vymenovaný za premiéra v pondelok - mesiac po voľbách, pred ktorými sa v kampani ozývali hlasy spochybňujúce uznanie Taiwanu zo strany tohto tichomorského ostrovného štátu.

Počas predvolebnej kampane totiž poslanec parlamentu a vtedajší minister financií Seve Paeniu vyslovil myšlienku, že nová vláda Tuvalu by mala prehodnotiť svoje väzby s Taiwanom.

Svojím výrokom poslanec vyvolal špekulácie o zmene politiky Tuvalu, čo malo za následok, že voľby na ostrove boli pozorne sledované od Spojených štátov po Čínu. Pozornosť, ktorá im bola venovaná, bola mnohonásobne väčšia ako zvyčajne.

Taiwanský veľvyslanec na Tuvalu Andrew Lin však v pondelok informoval, že od nového premiéra dostal ubezpečenie, že "vzťah medzi Taiwanom a Tuvalu je pevný, pevný, odolný a večný".

Ako objasnila agentúra AFP, Čína v posledných rokoch výrazne zintenzívnila svoje úsilie o získanie vplyvu na tichomorských ostrovoch a "zasypala" tamojšie malé štáty pôžičkami, investíciami, bezpečnostnou pomocou a ďalšími lákadlami.

Peking už medzičasom dosiahol, že niektorí tichomorskí spojenci Taiwanu zmenili svoju politiku voči nemu: Čína presvedčila Šalamúnove ostrovy a Kiribati, aby v roku 2019 stiahli svoje uznanie Taiwanu, a susedné Nauru prerušilo diplomatické styky s Taiwanom v januári tohto roku.

Očakáva sa, že medzinárodné vzťahy budú jednou z hlavných tém pre Teovu novú vládu - spolu s problémami klimatických zmien a stúpajúcej hladiny morí.

Dva z deviatich koralových ostrovov Tuvalu už totiž z veľkej časti zmizli pod hladinou mora a klimatológovia sa obávajú, že v priebehu nasledujúcich 80 rokov bude neobývateľné celé súostrovie.