Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Nový taliansky kontroverzný zákon prináša viac autonómie pre regióny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Kontroverzný zákon, ktorý navrhla pravicová vláda premiérky Giorgie Meloniovej, prešiel poslednou legislatívnou prekážkou v Poslaneckej snemovni - dolnej komore parlamentu.

Rím 20. júna (TASR) - Talianske regióny získajú väčšiu autonómiu od ústrednej vlády po tom, ako parlament v stredu schválil návrh zákona, ktorý umožňuje regiónom požiadať štát o presun kompetencií, aby mohli samy spravovať určité oblasti. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry DPA.

Kontroverzný zákon, ktorý navrhla pravicová vláda premiérky Giorgie Meloniovej, prešiel poslednou legislatívnou prekážkou v Poslaneckej snemovni - dolnej komore parlamentu.

Čiastočnú autonómiu má už päť z 20 regiónov krajiny - tri regióny na severe (Trentino-Alto Adige, Friuli-Venezia Giulia a Valle d'Aosta), ako aj veľké ostrovy Sicília a Sardínia. V rámci nových opatrení budú mať ešte širšie právomoci.

Za nový zákon sa vyslovili aj severné regióny Lombardsko, Benátsko a Emilia-Romagna.

Menej bohaté regióny na juhu sa však obávajú, že by sa štát mohol stiahnuť z dôležitých oblastí, ako je zdravotníctvo a školstvo, a že by v dôsledku toho mohlo dôjsť k znevýhodneniu obyvateľstva v ekonomicky zaostalej časti krajiny.

Existujú veľké obavy, že v budúcnosti budú od ústrednej vlády dostávať menej peňazí a že rozdiely v bohatstve medzi severnou a južnou časťou Talianska sa ešte viac prehĺbia.

Opozícia sa obáva, že zákon povedie k "rozpadu Talianska". Počas rozpravy o tomto opatrení minulý týždeň došlo v rokovacej sále k chaotickým scénam, uviedla DPA.