Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

O nákupe štvrtej fregaty začne rokovať Grécko s Francúzskom

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Atény už skôr oznámili desaťročný plán vojenských nákupov v celkovej hodnote niekoľkých miliárd eur.

Atény 19. september (TASR) - Grécko začne rokovania o nákupe štvrtej fregaty Belharra od Francúzska s cieľom posilniť svoje námorníctvo v čase, keď sa krajina zotavuje z vyše desaťročnej dlhovej krízy. Vo štvrtok to uviedol grécky minister obrany Nikos Dendias, informuje TASR podľa agentúr Reuters a ANA-MPA.

Grécko sa na nákupe predchádzajúcich troch fregát Belharra za 3 miliardy eur s Francúzskom dohodlo ešte v roku 2021. Zámerom Atén je nahradiť vyše 30 rokov staré plavidlá.

"S potešením dnes oznamujem zámer Grécka začať rokovania o kúpe ďalšej fregaty, štvrtej rovnakého typu," uviedol Dendias počas slávnostného ceremoniálu v lodeniciach Lorient v Bretónsku, na ktorom Francúzsko odovzdalo do užívania druhú z objednaných fregát. Minister zároveň oznámil modernizáciu viacerých gréckych plavidiel vrátane ponoriek.

Dendias počas slávnostnej udalosti zdôraznil, že nové fregaty "posilňujú odstrašujúcu silu Grécka" a potvrdzujú jeho pozíciu ako "spoľahlivého spojenca a silného aktéra vo východnom Stredomorí".

Atény už skôr oznámili desaťročný plán vojenských nákupov v celkovej hodnote niekoľkých miliárd eur, ktorý zahŕňa obstaranie 40 nových stíhačiek F-35 a bezpilotných lietadiel z USA, ako aj stíhačiek Rafale z Francúzska.