Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

O život prišiel MANŽELSKÝ PÁR pri ruskom raketovom útoku na Odesu

Na snímke Plamene stúpajú po tom, čo ruská letecká bomba zasiahla v nedeľu 15. septembra 2024 viacposchodovú obytnú budovu v Charkove na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Najmenej 35 ďalších osôb bolo zranených v nedeľu popoludní, keď ruská letecká bomba zasiahla niekoľkoposchodový bytový dom v Charkove.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 15. septembra (TASR) - Pri raketovom útoku na ukrajinské čiernomorské prístavné mesto Odesa zahynuli dvaja ľudia, informovali v nedeľu miestni predstavitelia, ktorých vyjadrenie priniesla agentúra AP citovaná agentúrou TASR.

Ukrajinské letectvo v nedeľu uviedlo, že zostrelilo 10 zo 14 bezpilotných lietadiel a jednu z troch rakiet, ktoré ruská armáda v noci na nedeľu vypálila. Zostávajúce drony a rakety zasiahli predmestie Odesy.

Gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper spresnil, že dvaja ľudia, ktorí prišli o život, boli manželský pár. Dodal, že pri útoku bola zranená ďalšia osoba.

Najmenej 35 ďalších osôb bolo zranených v nedeľu popoludní, keď ruská letecká bomba zasiahla niekoľkoposchodový bytový dom v Charkove. Primátor mesta Ihor Terechov spresnil, že riadená letecká bomba zasiahla 10. poschodie budovy, pričom oheň sa rozšíril na štyri poschodia.

Medzičasom ruské ministerstvo obrany uviedlo, že v noci na nedeľu zostrelilo nad západnými a juhozápadnými regiónmi 29 ukrajinských bezpilotných lietadiel, pričom padajúce trosky nespôsobili žiadne škody.

Uviedlo tiež, že v nedeľu ráno nad Riazanskou oblasťou na západe európskej časti Ruska armáda zostrelila ďalšie bezpilotné lietadlo vyslané z Ukrajiny.

Zatiaľ čo Ukrajina a Rusko pravidelne uskutočňujú nočné nálety dronov na územie nepriateľa, ukrajinskí predstavitelia vo všeobecnosti nepotvrdzujú ani nepopierajú útoky vykonané na území Ruska.

Séria najnovších útokov prišla po tom, čo Ukrajina v sobotu opätovne vyzvala Západ, aby jej umožnil použiť rakety dlhého doletu, ktoré poskytol, na zasiahnutie cieľov hlboko v ruskom vnútrozemí. Spojené štáty totiž doteraz povolili Kyjevu používať zbrane dodané Američanmi iba v obmedzenom priestore na hraniciach Ruska s Ukrajinou.

Predstavitelia ukrajinského vedenia argumentujú, že zbrane s dlhým doletom sú pre Ukrajinu životne dôležité v záujme oslabenia schopnosti Ruska zasiahnuť ciele na jej území. Zároveň by tak Rusko prinútili presunúť svoje úderné kapacity ďalej od hraníc s Ukrajinou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu na sociálnych sieťach opäť vyzval Západ na zmenu politiky v oblasti používania zbraní s dlhým doletom.