Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Obama bojuje aj o hlasy voličov latinskoamerického pôvodu

Barack Obama Foto: TASR/AP Photo

Španielsky hovoriacich voličov sa snažila získať aj prvá dáma USA Michelle Obamová.

Washington 31. októbra (TASR) - Americký prezident Barack Obama sa vo volebnom klipe po španielsky prihovoril k voličom latinskoamerického pôvodu, ktorých je v USA vyše 50 miliónov. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Obama síce artikuloval trochu s námahou a volebná reklama má len 31 sekúnd, avšak ukázala, akí sú voliči s latinskoamerickými koreňmi pre amerického prezidenta dôležití. Podľa niektorých odborníkov na voľby môžu byť dokonca "jazýčkom na váhach".

Šéf Bieleho domu si je vedomý významu tejto skupiny voličov, mieni DPA. Povedal, že ak bude zvolený na druhé volebné obdobie, tak aj preto, lebo republikáni a ich kandidát zanedbávali komunitu Latinskoameričanov.

Obamová sa tiež pokúšala získať španielsky hovoriacich voličov

Michelle Obamová
Foto: TASR/AP Photo
Španielsky hovoriacich voličov sa snažila získať aj prvá dáma USA Michelle Obamová. Vo volebnom spote vysvetľovala obľúbenej moderátorke kubánskeho pôvodu Cristine Saraleguiovej, prečo by mali Hispánci odovzdať svoje hlasy. Obamová síce odpovedala v angličtine, ale jej odpovede mali španielske titulky.

Latinskoameričania, ktorých je 50,4 milióna, tvoria zhruba 16,3 percenta obyvateľstva Spojených štátov. Podľa výsledkov sčítania ľudu ide o najpočetnejšiu menšinu v USA. Okrem toho sú aj najrýchlejšie rastúcou skupinou - o 40 rokov ich bude vyše 100 miliónov.

Podľa informácií denníka New York Times investovali Obamovi demokrati takmer deväť miliónov dolárov do volebnej kampane pre latinskoamerickú komunitu, čo bol približne dvojnásobok sumy, ktorú na reklamu vynaložili republikáni. Podľa prieskumov Obama medzi Hispáncami vysoko vedie nad svojím vyzývateľom Mittom Romneym.

Podľa odhadov organizácie Naleo - asociácie na podporu zapájania sa Latinskoameričanov do politického procesu - by mohlo 6. novembra hlasovať až 12,2 milióna týchto voličov, čo je o 26 percent viac ako pred štyrmi rokmi. To by bol nový rekord. Asociácia však zdôraznila, že na voľbách sa zúčastní len približne polovica z celkového počtu 23,7 milióna latinskoamerických voličov, čo predstavuje iba 11 percent volebnej základne v USA.

Rozhodujúce však je, že mnohí z potenciálnych hispánskych voličov žijú v amerických štátov, v ktorých je najviac stranícky nevyhranených voličov (swing-states). Patria k nim napríklad Florida, Colorado a Nevada, kde v roku 2008 získal hlasy Latinskoameričanov hlavne Obama.

Osobitne zaujímavá je štatistika na Floride. Dosiaľ v tomto americkom štáte dominovali medzi ľuďmi s latinskoamerickým pôvodom exulanti z Kuby, ktorí boli tradičnými voličmi republikánov.

V predchádzajúcich rokoch však na Floride pribudlo Portoričanov, ktorí sympatizujú skôr s Obamovými demokratmi, uviedla DPA.