Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 2. júl 2024Meniny má Berta
< sekcia Zahraničie

Obama sa poďakoval svetu za podporu po streľbe na základnej škole

Barack Obama Foto: TASR/AP Photo

Pri masakre na škole v mestečku Newtown zabil strelec 14. decembra 20 detí vo veku šesť a sedem rokov a šesť dospelých, všetko žien.

Washington 20. decembra (TASR) - Americký prezident Barack Obama sa poďakoval zahraničným diplomatom za prejavy podpory po masakre na základnej škole v štáte Connecticut.

"Celý svet bol s nami," povedal Obama podľa agentúry AP na stredajšej recepcii organizovanej ministerstvom zahraničných vecí.

Ďalej uviedol, že ho dojala dobrosrdečnosť vyjadrená provizórnymi pamätníkmi pri veľvyslanectvách USA a ďalšie prejavy súdržnosti s Američanmi, vyrovnávajúcimi sa s touto tragédiou.

Obama pripomenul, že USA podporovali iné krajiny po cunami, násilných činoch a zemetraseniach a medzinárodné spoločenstvo to teraz opláca Spojeným štátom. Táto reakcia sveta na streľbu v škole podľa neho ukazuje, že "existuje viac ľudí dobrej vôle ako ľudí zlej vôle".

Pri masakre na škole v mestečku Newtown zabil strelec 14. decembra 20 detí vo veku šesť a sedem rokov a šesť dospelých, všetko žien. K činu sa v utorok vyjadrila aj americká Národná asociácia držiteľov strelných zbraní (NRA). Vyhlásila, že je pripravená zmysluplne pomôcť pri tom, aby sa v budúcnosti takéto masakre neopakovali. Na piatok avizovala "veľkú tlačovú konferenciu" vo Washingtone.