Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

B. Obama počas predvolebnej kampane vyzýva k jednote Američanov

Barack Obama počas svojho vystúpenia v Green Bay. Foto: TASR/AP Photo

Pozície Obamu a jeho republikánskeho vyzývateľa Mitta Romneyho sú v prieskumoch veľmi tesné.

Washington 1. novembra (TASR) - Americký prezident Barack Obama dnes na prvom mítingu predvolebnej kampane od príchodu hurikánu Sandy, ktorému sa venoval v prechádzajúcich dňoch, zdôraznil, ako sa Američania dokázali v kríze spojiť. A vyzval voličov, aby sa spojili aj vo voľbách a podporili jeho kampaň.

"V búrke neexistujú demokrati alebo republikáni, iba spoluobčania," zdôraznil Obama, ako hurikán Sandy v uplynulých dňoch zjednotil Američanov. Jeho dnešné predvolebné zhromaždenie v Green Bay vo Wisconsine bolo prvým, odkedy prerušil tento týždeň kampaň, aby sa venoval prírodnej pohrome, ktorá zasiahla USA.

Američania Obamove kroky v súvislosti s hurikánom Sandy chvália. Podľa prieskumu Washington Post-ABC News zverejneného v stredu večer si osem z 10 Američanov myslí, že odviedol "vynikajúcu" alebo "dobrú" prácu.

Nie je jednoznačným víťazom

Napriek tomu sú pozície Obamu a jeho republikánskeho vyzývateľa Mitta Romneyho v prieskumoch veľmi tesné, vyplýva to z priemeru národných prieskumov, ktorý zostavila webová stránka Real Clear Politics. O výsledku amerických prezidentských volieb rozhodnú zrejme až hlasy voličov vo volebný utorok 6. novembra v štátoch, kde je najvyšší počet stranícky nevyhranených voličov, ako je napríklad Florida, Nevada či Colorado.

V Nevade a Colorade bude mať Obama predvolebné mítingy ešte dnes, zatiaľ čo Romney pokračuje v kampani vo Virgínii. Vo Wisconsine plánoval Obama vystúpiť už v utorok, ale v dôsledku hurikánu musel termín zmeniť.

Romney na predvolebnom zhromaždení v Roanoke, vo Virgínii, vykreslil seba ako kandidáta zmeny a povedal, že štyri ďalšie roky Obamovej vlády by poškodili stále ešte slabú ekonomiku. "Naozaj nemôžeme mať ďalšie štyri roky také, ako boli ostatné štyri roky," povedal. "Viem, že Obamovi ľudia skandujú ďalšie štyri roky. Naše heslo je 'už len päť dní'."