Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Zahraničie

Obvinili poľského exšéfa polície, ktorému vystrelil granátomet

Granátomet, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Granátomet podľa jeho slov vystrelil, keď ho prenášal.

Varšava 30. septembra (TASR) - Bývalý šéf poľskej polície Jaroslaw Szymczyk bol v pondelok oneskorene obvinený z nezákonného dovozu a neúmyselného ohrozovania verejnej bezpečnosti. Obvinenia sa týkajú incidentu spred dvoch rokov, keď ešte ako šéf polície vo svojej kancelárii nedopatrením vystrelil z granátometu, ktorý dostal ako darček počas návštevy Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa agentúr Reuters a PAP.

Szymczyk pri výbuchu v budove policajného riaditeľstva vo Varšave utrpel ľahké zranenia. Granátomet podľa jeho slov vystrelil, keď ho prenášal. Na záberoch, ktoré sa podarilo získať miestnym médiám, bolo vidieť, že výstrel prestrelil podlahu a poškodil kanceláriu pod tou Szymczykovou.

Opozícia vtedy obviňovala vládnucu stranu Právo a spravodlivosť (PiS), že sa snaží incident ututlať, a žiadala, aby bola voči Szymczykovi vyvodená zodpovednosť. PiS ho obraňovala a tvrdila, že sa stal terčom politického honu na čarodejnice. PiS medzičasom nahradila vo vláde predtým opozičná Občianska koalícia (KO) premiéra Donald Tuska.

Hovorca poľskej prokuratúry Piotr Antoni Skiba v pondelok oznámil, že voči Szymczykovi boli vznesené zmienené obvinenia. Prvé z nich sa týka nepovolenej držby aj samotného dovozu prenosného granátometu do Poľska bez jeho nahlásenia colným a daňovým úradom. V druhom ide o neúmyselné ohrozenie života mnohých ľudí a verejného majetku, ktoré svojím konaním spôsobil.

Szymczyk podľa slov hovorcu prokuratúry tvrdí, že obvineniam nerozumie, a odmietol na ne reagovať. PAP približuje, že v prípade usvedčenia zo zmienených trestných činov mu hrozí päťročné väzenie.