Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Zahraničie

Obyvatelia JAR odstraňovali po nepokojoch škody v uliciach miest

Žena kráča okolo hasičského auta, ktoré sa snaží uhasiť požiar vo vyrabovanom obchode 12. júla 2021 v juhoafrickom Johannesburgu. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Aktuálny prezident JAR Cyril Ramaphosa nepokoje označil za koordinovaný a dobre plánovaný útok na mladú demokraciu krajiny.

Johannesburg 18. júla (TASR) - Juhoafrická republika v sobotu odstraňovala škody v nákupných centrách a obchodoch, ktoré vznikli počas týždeň trvajúcich nepokojov. Tie si vyžiadali viac ako 200 obetí na životoch a spôsobili škody vo výške približne 940 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Protesty vypukli v piatok 9. júla po uväznení bývalého prezidenta Jacoba Zumu, ktorý si začal odpykávať 15-mesačný trest za pohŕdanie súdom. Odsúdili ho za neuposlúchnutie súdneho príkazu svedčiť vo vyšetrovaní obvinení z korupcie počas jeho prezidentského obdobia v rokoch 2009–2018.

Aktuálny prezident JAR Cyril Ramaphosa nepokoje označil za "koordinovaný a dobre plánovaný útok" na mladú demokraciu krajiny.

Protesty postihli najmä provinciu KwaZulu-Natal, odkiaľ Zuma pochádza. Exprezident má ešte stále veľa podporovateľov v radoch strany Africký národný kongres (ANC), pripomína AFP.