Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Zahraničie

Obyvateľom ukrajinského mesta Kupiansk nariadili evakuáciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Generálny štáb ukrajinskej armády informoval, že za posledných 24 hodín prebehlo v okolí Kupianska najmenej 19 bojov.

Kyjev 16. októbra (TASR) - Ukrajinské úrady nariadili v utorok evakuáciu mesta Kupiansk a troch ďalších lokalít v Charkovskej oblasti z dôvodu postupujúcich ruských síl, ako aj problémov súvisiacich s blížiacou sa zimou. TASR o tom informuje na základe stredajšej správy agentúry Reuters.

Okrem Kupianska, dôležitého železničného uzla na rieke Oskil, sa evakuácia týka napríklad aj obce Borova, ktorá leží južnejšie v tejto oblasti, a to neďaleko taktiež logisticky významného mesta mesta Izium. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov povedal, že evakuácia z týchto miest je povinná s tým, že najhoršia je aktuálne situácia práve v zmienenom Kupiansku.

"Na východnom brehu rieky Oskil, ktorá rozdeľuje toto mesto, už nemôžeme zaručiť obnovenie dodávok elektriny, kúrenia či vody z dôvodu neustáleho ostreľovania," povedal v štátnej televízii s tým, že tímy opravárov sa tam okamžite dostávajú pod ruskú paľbu. Dodal, že v oblastnej metropole Charkov boli zriadené evakuačné centrá.

Ruské sily aktuálne dosahujú čoraz väčší pokrok v snahe obsadiť Doneckú oblasť na východe Ukrajiny, kde postupujú smerom na západ a postupne dobývajú dediny. Aktívne sú v ostatých mesiacoch však aj v severnejšej Charkovskej oblasti, kde sa zameriavajú práve na Kupiansk. Ten dobyli v prvých týždňoch po spustení invázie na Ukrajinu z februára 2022, avšak ešte v tom istom roku sa toto mesto podarilo opäť získať ukrajinským silám.

Generálny štáb ukrajinskej armády informoval, že za posledných 24 hodín prebehlo v okolí Kupianska najmenej 19 bojov, z ktorých až sedem pokračovalo ešte aj utorok večer.