Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Očakávania rastu úrokových sadzieb v Británii sú najvyššie za 4 roky

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa odborníkov vplyv nedávneho rastu kurzu libry je podľa všetkého prehnaný a inflácia bude rásť rýchlejšie, než sa čakalo.

Londýn 14. septembra (TASR) - Presne polovica Britov, ktorých oslovila britská centrálna banka, je presvedčená, že banka v najbližších 12 mesiacoch zvýši úrokové sadzby. Je to najvyššie percento za posledné štyri roky. Navyše, členka menovej rady Bank of England (BoE) naznačila, že úrokové sadzby bude možno potrebné zvýšiť skôr, než sa pôvodne očakávalo. Informovala o tom agentúra Reuters.

V prieskume BoE sa 50 % oslovených Britov vyjadrilo, že v nasledujúcich 12 mesiacoch počítajú s rastom úrokových sadzieb. V ostatnom prieskume uskutočnenom v máji malo tento názor len 38 % opýtaných. Podiel respondentov, ktorí očakávajú rast úrokových sadzieb, je zároveň najvyšší od mája 2011, keď obdobný názor vyjadrilo 55 % opýtaných.

Okolo 26 % respondentov predpokladá, že sadzby zostanú v nasledujúcich 12 mesiacoch na súčasnej úrovni. Rovnaký názor malo v máji až 42 % opýtaných.

BoE vo štvrtok minulý týždeň (10.9.) ponechala hlavnú úrokovú sadzbu na historickom minime 0,5 %. Očakáva sa, že banka sadzbu zvýši v priebehu roku 2016, no členka menovej rady BoE Kristin Forbesová vyhlásila, že je možné, že sadzbu bude potrebné zvýšiť skôr, než sa pôvodne očakávalo. Ako dodala, vplyv nedávneho rastu kurzu libry je podľa všetkého prehnaný a inflácia bude rásť rýchlejšie, než sa čakalo.