Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Od Izraela dorazili nové príkazy evakuácie severného Pásma Gazy

Na archívnej snímke izraelská armáda je v bojovej pohotovosti pre eskaláciu napätia na Blízkom východe. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda tvrdí, že v posledných dňoch zabila desiatky militantov v Gaze.

Gaza 7. augusta (TASR) - Izraelská armáda (IDF) v stredu vydala nové príkazy na evakuáciu Palestínčanov v oblastiach na severe Pásma Gazy, ktoré zasiahla medzi prvými po začiatku vojny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Hovorca IDF zverejnil evakuačný príkaz týkajúci sa niekoľkých štvrtí Bejt Lahíj a Bejt Hanún, dnes už z väčšej časti zničených miest.

"Hamas a teroristické organizácie odpaľujú rakety z vašej oblasti smerom na Izrael. IDF preto bude konať rázne a bezodkladne," uvádza sa v oznámení pre Palestínčanov prostredníctvom SMS správ či sociálnych sietí. "V záujme vlastnej bezpečnosti sa okamžite evakuujte do známych úkrytov v centre mesta Gaza," dodal hovorca.

Boje v Pásme Gazy pokračujú aj v čase, keď sa Izrael pripravuje na očakávaný útok Iránu a jeho blízkeho libanonského spojenca Hizballáhu na severe krajiny po nedávnej vražde vodcu Hamasu Ismaíla Haníju.

Izraelská armáda tvrdí, že v posledných dňoch zabila desiatky militantov v Gaze. V stredu uviedla, že jej jednotky zasiahli zariadenia na výrobu zbraní v centrálnej časti Gazy, kde sa však podľa agentúry Reuters ukrývajú desaťtisíce vysídlených Palestínčanov. Záchranári hlásili tri obete po nálete v neďalekom susedstve mesta Gaza.