Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

ODMIETOL VYPOVEDAŤ: Kapitána jachty vyšetrujú v spojitosti so zabitím

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Prokuratúra uviedla, že vyšetrovanie nehody si vyžiada čas a vrak bude potrebné vyzdvihnúť z mora.

Rím 27. augusta (TASR) - Kapitán jachty Bayesia, ktorá sa minulý pondelok potopila pri pobreží Sicílie, využil svoje právo nevypovedať. V utorok to uviedol jeho advokát. TASR informáciu prevzala z agentúry Reuters.

Prokuratúra kapitána, 51-ročného Novozélanďana Jamesa Cutfielda, vyšetruje v spojitosti s možným zabitím a zavinením stroskotania. Podľa talianskych zákonov takéto vyšetrovanie nemusí viesť k vzneseniu obvinenia.

"Kapitán využil svoje právo nevypovedať z dvoch základných dôvodov," povedal novinárom jeho advokát Giovanni Rizzuti. "Po prvé, je veľmi vyčerpaný. Po druhé, prípad mi bol pridelený iba v pondelok a na dôkladnú a riadnu obhajobu potrebujeme získať viacero informácií, ktoré v tejto chvíli nemáme."

Na palube potopenej jachty bolo 22 ľudí, z ktorých 15 sa podarilo zachrániť. Medzi obeťami je aj britský miliardár Mike Lynch a jeho dcéra. Jeho manželka a Cutfield boli medzi pätnástimi zachránenými.

Prokuratúra uviedla, že vyšetrovanie nehody si vyžiada čas a vrak bude potrebné vyzdvihnúť z mora. Loď Bayesian v súčasnosti leží v hĺbke približne 50 metrov.