Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

ODOSIELALI VÝBUŠNÉ BALÍKY: Polícia zadržala štyroch ľudí

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Podľa vyšetrovateľov skupina údajne posielala balíky so skrytými výbušninami a inými nebezpečnými látkami prostredníctvom kuriérskych služieb do iných krajín EÚ a Spojeného kráľovstva.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Varšava 26. októbra (TASR) - Poľské bezpečnostné zložky zadržali skupinu štyroch ľudí, ktorých obvinili z odosielania zápalných zariadení a výbušnín leteckou dopravou v mene cudzích spravodajských služieb. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

Podľa vyšetrovateľov skupina údajne posielala balíky so skrytými výbušninami a inými nebezpečnými látkami prostredníctvom kuriérskych služieb do iných krajín EÚ a Spojeného kráľovstva. Zároveň mala v pláne posielať takéto zásielky aj do Kanady.

Balíky boli zostrojené tak, aby počas prepravy vybuchli alebo sa vznietili. Vyšetrovatelia zatiaľ nemajú informácie o tom, či niektorý z balíkov vybuchol.

Po ďalších dvoch podozrivých v prípade sa pátra na medzinárodnej úrovni, uviedla prokuratúra pre poľskú tlačovú agentúru PAP.

Zadržanie tejto skupiny v Poľsku prišlo po tom, čo nemecké spravodajské služby minulý týždeň varovali, že incident s obdobným balíkom v júli mohol spôsobiť haváriu lietadla. V logistickom centre spoločnosti DHL v nemeckom Lipsku sa údajne vznietila zásielka odoslaná z pobaltských štátov. Úrady nevylúčili možnosť, že išlo o ruskú sabotáž. Podľa šéfa úradu vnútroštátneho spravodajstva (BfV) Thomasa Haldenwanga len šťastná náhoda zabránila tomu, aby balík vybuchol na palube lietadla.

Poľsko začiatkom tohto týždňa zatvorilo ruský generálny konzulát v Poznani. Minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski rozhodnutie odôvodnil sabotážnymi aktivitami Ruska v Poľsku a Európe.