Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

ODS s novozvoleným prezidentom nesúhlasí, odmieta predčasné voľby

Kandidát na českého prezidenta Miloš Zeman (uprostred), česká herečka Jiřina Bohdalová (vľavo) a jeho dcéra Kateřina po oznámení predbežných výsledkov 2. kola prezidentských volieb 26. januára 2013 v Prahe. Foto: TASR/AP Photo

ODS presadzuje voľby v riadnom termíne.

Praha 28. januára (TASR) - Výkonná rada českej Občianskej demokratickej strany (ODS) premiéra Petra Nečasa nepodporuje riešenie, ktoré už krátko po zvolení za prezidenta ČR naznačil Miloš Zeman, teda, aby sa v krajine čo najskôr uskutočnili predčasné parlamentné voľby. Vyplýva to zo záverov dnešného niekoľkohodinového rokovania vedúcich predstaviteľov vládnej strany, o ktorých informuje internetový server Novinky.cz.

Zemanove predstavy výkonná rada podľa slov podpredsedníčky strany, predsedníčky Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Miroslavy Němcovej odmieta. ODS presadzuje voľby v riadnom termíne, dodala.

ODS už do konca volebného obdobia nechce žiadne zvyšovanie daní, chce rušiť zbytočnú byrokraciu a do revidovanej koaličnej zmluvy chce presadiť konkrétne kroky na podporu ekonomického rastu, českého exportu a na posilnenie konkurencieschopnosti, odznelo po rokovaní.

Premiér Petr Nečas hovoril o svojom plánovanom stretnutí s Milošom Zemanom v Prahe, ktoré sa uskutoční pravdepodobne na budúci týždeň.

Na otázku, či je možné jeho odvolanie novozvoleným prezidentom, predseda vlády ČR uviedol, že teoreticky to možné je, ale osobne vylučuje, že by k tomu došlo. Ak by sa tak predsa len stalo, považoval by to premiér za ústavný puč.

Tak líder ODS, ako aj podpredseda strany Martin Kuba dnes potvrdili, že strana sa kvôli zväčšeniu funkčnosti a profesionality manažérskej siete zbaví väčšieho množstva regionálnych manažérov. Tak oná sieť, ako aj manažérsky model, zodpovedajú roku 1991, keď ODS vznikla, pripomenul Petr Nečas.

Podľa jeho slov by momentálne bolo veľmi nemúdre zvolať mimoriadny volebný kongres ODS, aj keď je možné všetko.