Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Najstaršej žijúcej osobe oficiálne odovzdali certifikát

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podľa Guinessovej knihy rekordov je Itóková v súčasnosti nielen najstaršou žijúcou osobou, ale patrí jej aj 23. priečka v zozname najstarších zaznamenaných ľudí vôbec.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Tokio 18. septembra (TASR) – Najstaršou žijúcou osobou na svete je 116-ročná Japonka Tomiko Itóková. Guinessova kniha rekordov jej certifikát oficiálne odovzdala počas japonského Dňa úcty k starším. TASR informuje na základe správy Guinessovej knihy rekordov a článku agentúry UPI zverejnenéo v noci na utorok.

Itóková sa stala najstaršou žijúcou osobou po tom, ako 19. augusta vo veku 117 rokov zomrela predchádzajúca držiteľka tohto titulu, Španielka amerického pôvodu Maria Branyasová Morerová. Jej vek overili v meste Ašija v japonskej prefektúre Hjógo. Jej obľúbeným jedlom sú banány, obľúbeným nápojom je calpis (kyslý mliečny nápoj podobný acidofilnému mlieku).

Po manželovej smrti v roku 1979 ďalej žila v prefektúre Nara na juhu najväčšieho ostrova Honšú. Matka rada trávila čas osamote horskou turistikou, uviedol jej syn Hiroši Kai.

Zdravie a vitalitu si zachovala aj vo vyššom veku. Keď mala 80, úspešne podstúpila budhistickú púť, počas ktorej navštívila približne 33 budhistických chrámov.

Podľa Guinessovej knihy rekordov je Itóková v súčasnosti nielen najstaršou žijúcou osobou, ale patrí jej aj 23. priečka v zozname najstarších zaznamenaných ľudí vôbec. Prvá priečka v tomto poradí patrí Jeanne Calmentovej z Francúzska, ktorá 4. augusta 1997 zomrela vo veku 122 rokov a 164 dní. Narodila sa 21. februára 1875.