Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Zahraničie

Oficiálne výsledky ukazujú na opätovne zvoleného prezidenta Tabbúna

Na archívnej snímke alžírsky prezident a opätovne prezidentský kandidát Abdal Madžíd Tabbún. Foto: TASR/AP

Predbežné výsledky a sťažnosti teraz preskúma Ústavný súd, ktorý následne zverejní konečné oficiálne výsledky volieb

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Alžír 8. septembra (TASR) – Víťazom sobotňajších prezidentských volieb v Alžírsku je súčasná hlava štátu Abdal Madžíd Tabbún, oznámila v nedeľu volebná komisia. Jeden z jeho vyzývateľov však tvrdí, že došlo k nezrovnalostiam pri sčítaní. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

Oficiálne predbežné výsledky ukazujú, že Tabbún získal takmer 95 percent hlasov. Jeho dvaja súperi, umiernený islamista Abdal Alí Hassaní Šaríf a ľavicový kandidát Jusef Aušiš, dostali podľa volebnej komisie tri a dve percentá hlasov. Účasť dosiahla 48 percent.

Volebný štáb Hassaního Šarífa uviedol, že na úradníkov vo volebných miestnostiach vyvíjali tlak, aby nadhodnotili výsledky, pričom zástupcom kandidátov nedoručili záznamy o triedení hlasov a došlo aj k prípadom hlasovania prostredníctvom splnomocniteľov.

"Je to fraška," povedal hovorca Hassaního Šarífa s tým, že tento kandidát získal podľa vlastného sčítania svojho tímu v regiónoch oveľa viac hlasov, než bolo oznámené.

Predbežné výsledky a sťažnosti teraz preskúma Ústavný súd, ktorý následne zverejní konečné oficiálne výsledky volieb. Proces môže trvať tri týždne, priblížila agentúra DPA.

Počas druhého funkčného obdobia Tabbúna bude Alžírsko zrejme pokračovať v doterajšom vládnom programe, ktorý obnovil vysoké sociálne dávky založené na príjmoch z energetických surovín. Prezident v predvolebnej kampani sľúbil ďalšie zvýšenie dávok v nezamestnanosti, dôchodkov a príspevkov v rámci programov sociálneho bývania.

Tabbún, ktorého podporuje armáda, sa stal prezidentom v roku 2019 po rozsiahlych protestoch, ktoré viedli k rezignácii jeho predchodcu Abdala Azíza Butefliku po 20 rokoch pri moci. Protesty trvali viac ako rok a demonštranti na nich požadovali skoncovanie s korupciou a zosadenie vládnej elity. Demonštrácie nakoniec obmedzila pandémia ochorenia COVID-19.

Alžírsko, bývalá francúzska kolónia, je dôležitým dodávateľom energetických surovín do Európy.