Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Zahraničie

Opozičný líder González Urrutia odišiel do Španielska, žiada o azyl

Na archívnej snímke z 30.júla 2024 opozičný prezidentský kandidát Edmundo González vedie demonštráciu proti oficiálnym výsledkom volieb, podľa ktorých prezident Nicolás Maduro zvíťazil v Caracase. Foto: TASR/AP

Proti oficiálnym výsledkom v krajine vypukli protesty, pri ktorých podľa oficiálnych údajov zahynulo 27 civilistov. Ďalších približne 200 ľudí sa zranilo a vyše 2400 ľudí úrady zadržali.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Caracas 8. septembra (TASR) - Venezuelský opozičný prezidentský kandidát Edmundo González Urrutia, na ktorého bol v jeho vlasti vydaný zatykač, odišiel z krajiny a smeruje do Španielska, kde požiadal o politický azyl. Jeho odlet z Venezuely v noci na nedeľu potvrdil šéf španielskej diplomacie José Manuel Albares. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Venezuelská viceprezidentka Delcy Rodriguezová vo svojom príspevku na Instagrame uviedla, že González Urrutia, ktorého od sporných prezidentských volieb z konca júla nikto nevidel, sa v uplynulých dňoch "dobrovoľne" uchýlil na španielskom veľvyslanectve v Caracase. Venezuelská vláda mu podľa nej umožnila odísť a požiadať o azyl v snahe prispieť k upokojeniu politickej situácie vo Venezuele.

Opozícia sa bezprostredne k tomuto prekvapivému kroku nevyjadrila. Španielsky minister na sociálnej sieti X spresnil, že González Urrutia na vlastnú žiadosť letí do Španielska lietadlom španielskych vzdušných síl. Španielska vláda je podľa neho odhodlaná "podporovať politické práva a osobnú integritu všetkých Venezuelčanov".

Venezuela sa momentálne zmieta v politickej kríze. Úrady naklonené vláde vyhlásili za víťaza prezidentských volieb súčasnú hlavu štátu Nicolása Madura. Opozícia voľby považuje za zmanipulované a tvrdí, že má dôkazy o tom, že s pohodlným náskokom vyhral jej kandidát, Edmundo González Urrutia.

Viaceré krajiny vrátane Spojených štátov, Európskej únie aj štátov Latinskej Ameriky odmietli uznať Maduro za víťaza bez toho, aby Venezuela poskytla podrobné výsledky hlasovania.

Venezuelský súd po júlových voľbách vydal na Gonzáleza Urritiu zatykač, pretože trvá na tom, že je právoplatným víťazom volieb. Pred odchodom z krajiny sa mesiac skrýval a trikrát po sebe ignoroval predvolanie na prokuratúru.

González Urrutia je bývalý diplomat, ktorý na poslednú chvíľu nahradil ako opozičný volebný kandidát Maríu Corinu Machadovú. Tej úrady znemožnili kandidovať pre obvinenia, ktoré sa vo všeobecnosti považujú za vykonštruované, uvádza AFP.

Proti oficiálnym výsledkom v krajine vypukli protesty, pri ktorých podľa oficiálnych údajov zahynulo 27 civilistov. Ďalších približne 200 ľudí sa zranilo a vyše 2400 ľudí úrady zadržali.