Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 8. október 2024Meniny má Brigita
< sekcia Zahraničie

Orbán: Európska únia smeruje k ekonomickej studenej vojne s Čínou

Na snímke Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Orbán: Európska únia smeruje k ekonomickej studenej vojne s Čínou

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Budapešť 4. októbra (TASR) - Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok varoval, že Európska únia v súvislosti s možným uvalením ciel na dovoz čínskych elektromobilov smeruje k "ekonomickej studenej vojne" s Čínou. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

Členské štáty budú v piatok hlasovať o tom, či počas ďalších piatich rokov uvalia clá vo výške 45 percent na dovoz elektrických vozidiel čínskej výroby. Ide o mimoriadne významný obchodný spor, v ktorom hrozia odvetné opatrenia Pekingu.

Nemecko ako hlavný obchodný partner Budapešti a najväčšia ekonomika v EÚ sa v júli zdržalo hlasovania pri prvom nezáväznom hlasovaní o tomto návrhu. Teraz sa očakáva, že bude hlasovať proti zavedeniu ciel, povedali zdroje agentúre Reuters.

"To, čo chce EÚ urobiť, je ekonomická studená vojna," povedal Orbán v tejto súvislosti počas rozhovoru v štátnej rozhlasovej stanici.

Maďarsko sa podobne ako iné stredoeurópske krajiny usiluje prilákať čínskych výrobcov elektromobilov a batérií. Orbán povedal, že jeho krajina nechce patriť do žiadneho bloku a chce naďalej obchodovať s oboma stranami.

Premiér takisto poznamenal, že produkty vyrobené v EÚ bude čoraz ťažšie predať, ak sa svetové hospodárstvo rozdelí na dva bloky. Taktiež je podľa jeho nejasné, či sa Maďarsku podarí úspešne napĺňať stratégiu "hospodárskej neutrality".