Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

Orbán: Fidesz nehlasoval za Leyenovú, výsledky EK boli katastrofálne

Viktor Orbán. Foto: TASR /MTI - Szilard Koszticsak

Európsky parlament (EP) vo štvrtok v tajnej voľbe rozhodol o tom, že Ursula von der Leyenová zostane predsedníčkou Európskej komisie aj v druhom funkčnom období.

Budapešť 19. júla (TASR) - Dôvod, prečo maďarská strana Fidesz nepodporila znovuzvolenie Ursuly von der Leyenovej za predsedníčku Európskej komisie, bol ten, že výsledky Komisie v uplynulých piatich rokoch boli katastrofálne. Vyhlásil to v piatok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth rádió, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Zlyhali sme v ekologickej transformácii a ak to takto pôjde ďalej, zničíme aj európsky priemysel. Namiesto mieru sa sústreďujeme na účasť na vojne na strane Ukrajiny a migranti budú naďalej prichádzať," zhodnotil Orbán stav EÚ.

Podľa jeho slov von der Leyenovú nevníma Fidesz ako politickú oponentku, ale ako "zamestnankyňu", ktorej úlohou je realizovať smerovanie, ktoré určujú lídri členských krajín EÚ.

Európsky parlament (EP) vo štvrtok v tajnej voľbe rozhodol o tom, že Ursula von der Leyenová zostane predsedníčkou Európskej komisie aj v druhom funkčnom období. Zo 707 hlasujúcich europoslancov získala 401 hlasov, 284 bolo proti a 15 poslancov sa zdržalo hlasovania.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)