Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 26. jún 2024Meniny má Adriána
< sekcia Zahraničie

Orbán: Maďarsko je pripravené podporiť Rutteho na post šéfa NATO

Maďarský premiér Viktor Orbán na summite EÚ v Bruseli v pondelok 17. júna 2024. Foto: TASR/AP

Odchádzajúci holandský premiér Mark Rutte sa stretol s Viktorom Orbánom na okraj neformálneho summitu lídrov členských krajín Európskej únie v Bruseli.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Budapešť 18. júna (TASR) - Maďarsko je pripravené podporiť kandidatúru Marka Rutteho na post generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO), napísal v utorok maďarský premiér Viktor Orbán v príspevku na sociálnej sieti X. TASR o tom píše podľa agentúr AFP a Reuters.

Odchádzajúci holandský premiér Mark Rutte sa stretol s Viktorom Orbánom na okraj neformálneho summitu lídrov členských krajín Európskej únie v Bruseli.

Holandské médiá NOS a RTL s odvolaním sa na nemenované zdroje už skôr v utorok informovali, že Orbán na schôdzke netrval na požiadavke, aby sa Rutte ospravedlnil za svoje kritické vyjadrenia na adresu maďarskej vlády. Orbán ich v máji označil za "problematické".

Ospravedlnenie bolo jednou z dvoch podmienok, ktoré si Budapešť stanovila na vyjadrenie podpory Ruttemu ako nástupcovi Jensa Stoltenberga vo funkcii šéfa NATO. Druhou bola garancia, že Maďarsko sa nebude musieť podieľať na vojenskej pomoci Ukrajine.

Stoltenberg sa za to zaručil počas minulotýždňového stretnutia s Orbánom, ktorý mu zase prisľúbil, že Budapešť nebude blokovať súvisiace rozhodnutia Aliancie. Podľa maďarského premiéra podporuje túto dohodu v prípade zvolenia za budúceho generálneho tajomníka NATO aj Mark Rutte.

Rutteho ako nástupcu súčasného generálneho tajomníka NATO už podporilo viacero krajín vrátane Spojených štátov, Británie, Francúzska, Nemecka aj Turecka. V utorok mu vyjadrilo podporu aj Slovensko.