Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Orbán: Povodňová situácia je vážna, ale krajina je v bezpečí

Záplavy v Maďarsku. Foto: TASR/AP

Účinne chránia v hlavnom meste aj najcitlivejšie oblasti, akou je napríklad okolie Margitinho ostrova (Margitsziget) či podchod na Batthyányovom námestí, podčiarkol premiér.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Budapešť 19. septembra (TASR) - Maďarsko je napriek vážnosti povodňovej situácie v bezpečí, vyhlásil vo štvrtok predseda vlády Viktor Orbán, podľa ktorého je na ochranu pred povodňami dostatok zdrojov i ľudí. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Ochrana Budapešti je zabezpečená. Do stredy večera boli vybudované obranné línie, ktoré chránia až do výšky 900 centimetrov," povedal Orbán a dodal, že to je viac než doterajšia rekordná hladina Dunaja.

Účinne chránia v hlavnom meste aj najcitlivejšie oblasti, akou je napríklad okolie Margitinho ostrova (Margitsziget) či podchod na Batthyányovom námestí, podčiarkol premiér.

V piatok budú podľa jeho slov musieť byť uzavreté niektoré úseky štátnej cesty číslo 2 vedúcej do Vacova. V obci Kismaros vznikla v stredu kritická situácia, ale nasadením armády sa podarilo posilniť ochranu.

Ak nenastane mimoriadna udalosť či nehoda, bude možné udržať pod kontrolou túto povodňovú vlnu, ktorá by mala opustiť Maďarsko v polovici budúceho týždňa, dodal Orbán, ktorý situáciu aj naďalej označil za vážnu a zložitú.

Aktuálne prebieha v Maďarsku siedmy deň protipovodňovej ochrany. Rieka Litava bude kulminovať pri meste Mosonmagyaróvár dopoludnia a očakáva sa rekordne vysoká hladina. Dunaj bude kulminovať v oblasti Dunaremete. Povodňová vlna sa pohybuje rýchlosťou 50-55 kilometrov za jeden deň. Rýchlosť pokles hladín v Rakúsku sa spomalila a to je podľa slov Orbána vážnou hrozbou.

Podľa riaditeľa Celoštátnej vodohospodárskej inšpekcie Istvána Lánga Dunaj bude kulminovať pri Komárome v piatok a v Budapešti v sobotu.