Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Orbán vystúpi na talianskom fóre, bude hovoriť aj o budúcnosti EÚ

Viktor Orbán. Foto: TASR /MTI - Szilard Koszticsak

Navyše predseda maďarskej vlády nebude jediným krajne pravicovým politikom na tomto fóre, príde aj líder holandskej Strany slobody (PVV) Geert Wilders, píše Népszava.

Budapešť 4. septembra (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa tento týždeň zúčastní na ekonomickom fóre v severotalianskom Cernobbiu, kde bude v panelovej diskusii hovoriť o budúcnosti Maďarska a Európy. Podľa agentúry MTI to uviedol v stredu hovorca premiéra Bertalan Havasi, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Každoročné trojdňové podujatie sa začne v meste Cernobbio pri Comskom jazere v piatok. Zúčastnia sa na ňom poprední predstavitelia podnikateľského života, priemyslu, diplomati a členovia vlád Talianska a ďalších krajín.

Internetové vydanie denníka Népszava v tejto súvislosti dodáva, že je možné, že sa Orbán v Taliansku stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Na fórum sú totiž pozvaní obaja, pričom s prejavom vystúpi aj talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Valerio De Molli, generálny riaditeľ think-tanku Európsky dom – Ambrosetti, ktorý fórum organizuje, na tlačovej konferencii v Miláne uviedol, že pracujú na tom, aby sa na podujatí mohol zúčastniť aj ukrajinský prezident, ale to bude z bezpečnostných dôvodov potvrdené až na poslednú chvíľu.

Orbán bude na podujatí prítomný ako líder krajiny, ktorá predsedá Rade Európskej únie, poznamenala Népszava. De Molli v tejto súvislosti podotkol, že fórum sa môže stať pre maďarského premiéra dokonca "mínovým poľom", pretože viacerí účastníci podujatia hodnotia Orbánovu politiku veľmi kriticky. Súčasne však zdôraznil, že je pre usporiadateľov dôležitý inkluzívny duch a Orbána si vážia, lebo prijal ich pozvanie.

Navyše predseda maďarskej vlády nebude jediným krajne pravicovým politikom na tomto fóre, príde aj líder holandskej Strany slobody (PVV) Geert Wilders, píše Népszava. PVV je v Európskom parlamente členom politickej skupiny Patrioti pre Európu založenej českým expremiérom Andrejom Babišom a Orbánom.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)