Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Zahraničie

Orbán: Zelenského mierový plán je viac než desivý

Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) sa rozpráva s maďarským premiérom Viktorom Orbánom (druhý sprava) vedľa premiéra SR Roberta Fica (v druhom rade vpravo) počas spoločného fotenia pred summitom EÚ v Bruseli 17. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Cieľom Zelenského plánu, ktorý má predstaviť aj v Bruseli, je posilniť pozíciu Ukrajiny dostatočne na to, aby sa skončila vojna s Ruskom.

Budapešť/Brusel 17. októbra (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán pred štvrtkovým summitom Európskej únie v Bruseli ostro kritizoval tzv. víťazný plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. V statuse zverejnenom na Facebooku ho označil za "viac než desivý," informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"To, čo včera načrtol v ukrajinskom parlamente, je viac než desivé. Som jedným z tých, ktorí naliehajú na Európsku úniu, aby zmenila svoju súčasnú stratégiu. Únia vstúpila do tejto vojny so zle organizovanou, zle vykonanou a zle vypočítanou stratégiou, za ktorú je v prvom rade zodpovedná predsedníčka Európskej komisie (Ursula von der Leyenová). Túto vojnu prehrávame, takže stratégia nefunguje. Treba ju zmeniť!" napísal.

Orbán dodal, že to neznamená, že sú potrebné nebezpečnejšie zbrane a rakety s dlhým doletom, ale že namiesto vojnovej stratégie treba prejsť na mierovú stratégiu.

"Potrebujeme prímerie a mierové rozhovory! Dnes budem tiež naliehať, aby nemecká kancelárka a francúzsky prezident začali v mene celej Európskej únie čo najskôr rokovať s Rusmi, aby sme našli východisko z tejto situácie," uzavrel maďarský ministerský predseda.

Cieľom Zelenského plánu, ktorý má predstaviť aj v Bruseli, je posilniť pozíciu Ukrajiny dostatočne na to, aby sa skončila vojna s Ruskom. Ak sa podľa neho plán uskutoční teraz, koniec vojny bude možné dosiahnuť najneskôr v budúcom roku. Jedným z bodov plánu je aj pozvánka do NATO.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)