Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 19. október 2024Meniny má Kristián
< sekcia Zahraničie

Organizácia pre oslobodenie Palestíny vyzýva na zjednotenie

Palestínčania sa pozerajú na škody, ktoré spôsobil požiar po vzdušnom útoku izraelskej armády, ktorý zasiahol stanový tábor na nádvorí nemocnice v meste Dajr al-Balah v Pásme Gazy v pondelok 14. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Izrael sa z celého Pásma Gazy jednostranne stiahol v roku 2005.

Ramal- láh 19. októbra (TASR) - Organizácia pre oslobodenie Palestíny (OOP) - medzinárodne vnímaná ako jediný legitímny zástupca palestínskeho ľudu - vyjadrila v piatok sústrasť v súvislosti s "mučeníckou" smrťou vodcu palestínskeho hnutia Hamas Jahju Sinwára a vyzvala všetky palestínske frakcie na jednotu. Informoval v piatok spravodajský web The Times of Israel (TOI).

OOP prostredníctvom svojho vyhlásenia vyzvala na vytvorenie jednotného frontu proti Izraelu s cieľom "získať späť naše plné práva", vrátane právo na návrat utečencov, dosiahnuť ukončenie izraelskej okupácie a vytvorenie palestínskeho štátu v hraniciach z roku 1967 s Jeruzalemom ako nedeliteľným hlavným mestom.

Výzvu spojiť všetky palestínske frakcie OOP vysvetlila aj tým, že treba bojovať proti plánu Izraela, ktorým je vyhnanie Palestínčanov z ich domoviny - z Pásma Gazy alebo z Predjordánska. Podľa OOP sa treba postaviť aj proti snahám Izraela stavať v Pásme Gazy židovské osady a rozšíriť konfiškáciu pôdy a demoláciu domov v Predjordánsku i v Jeruzaleme.

Strana Fatah podporujúca predsedu Palestínskej samosprávy Mahmúda Abbása - vo svojom osobitne vydanom vyhlásení uviedla, že izraelská politika "vraždenia a terorizmu nedokáže zlomiť vôľu nášho ľudu získať naše legitímne národné práva na slobodu a nezávislosť".

Hnutie Fatah, ktoré je v OOP vedúcou silou a ovláda i Palestínsku samosprávu vládnucu na Západnom brehu Jordánu, má s Hamasom napäté vzťahy od roku 2007: Hamas vtedy násilne prevzal kontrolu nad Pásmom Gazy a odstránil z riadenia tejto pobrežnej enklávy všetkých predstaviteľov Fatahu.

Kým Fatah je spolu s ďalšími frakciami členom OOP, Hamas v OOP nie je.

Izrael sa z celého Pásma Gazy jednostranne stiahol v roku 2005.