Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Zahraničie

Osem ľudí zadržali pre narušenie prevádzky na letisku vo Frankfurte

Na snímke pohotovostné vozidlá polície, hasičov a letiskovej ochranky stoja na letiskovej ploche frankfurtského letiska, kde sa niekoľko aktivistov prilepilo na dráhu letiska vo štvrtok 25. júla 2024. Foto: TASR/AP

Po stredajšom proteste na letisku Kolín/Bonn iniciatíva avizovala aj ďalšie podobné protesty nielen v Nemecku, ale aj inde v Európe a vo svete.

Berlín 25. júla (TASR) - Nemecká polícia zadržala vo štvrtok osem ľudí, ktorí sa zúčastnili na proteste nemeckej klimatickej iniciatívy Posledná generácia (Letzte Generation) na letisku vo Frankfurte nad Mohanom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Siedmim klimatickým aktivistom sa podarilo vo štvrtok ráno dostať do areálu letiska a prilepili sa k dvom z pristávacích a letových dráh, uviedol hovorca nemeckej polície. Ďalšiu osobu chytili pri plote letiska a bola taktiež zadržaná.

V dôsledku protestu bola vo štvrtok ráno na niekoľko hodín prerušená letová prevádzka na tomto najväčšom nemeckom letisku. Prevádzku čiastočne obnovili o približne 8.00 h. V dôsledku protestu bolo zrušených asi 140 letov, uviedol prevádzkovateľ letiska. Cestujúci by pritom mali rátať s meškaniami letov počas celého dňa.

Klimatickí aktivisti v stredu na niekoľko hodín prerušili aj prevádzku letiska Kolín/Bonn na západe Nemecka. Posledná generácia tieto protesty organizuje v rámci rozsiahlejšej medzinárodnej kampane vyzývajúcej na postupné vyradenie fosílnych palív do roku 2030.

Po stredajšom proteste na letisku Kolín/Bonn iniciatíva avizovala aj ďalšie podobné protesty nielen v Nemecku, ale aj inde v Európe a vo svete.