Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Osem Palestínčanov zomrelo pri útokoch Izraela na Západnom brehu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Štyria ľudia zahynuli pri nočnej razii v obci pri meste Túbás a štyria v neďalekom meste Dženín. Podľa agentúry AP je medzi obeťami aj niekoľko tínedžerov.

Ramalláh 6. augusta (TASR) - Osem Palestínčanov bolo zabitých a niekoľko ich utrpelo zranenia pri útokoch izraelských síl na Západnom brehu Jordánu. Oznámili to v utorok palestínske úrady, informuje TASR podľa správ agentúr Reuters a AP.

Štyria ľudia zahynuli pri nočnej razii v obci pri meste Túbás a štyria v neďalekom meste Dženín. Podľa agentúry AP je medzi obeťami aj niekoľko tínedžerov.

Palestínsky Červený kríž potvrdil, že v Dženíne zomreli pri útokoch na dve autá štyria ľudia. Na záberoch zverejnených na sociálnych sieťach vidieť, ako do mesta vstupujú obrnené transportéry.

Izraelská armáda pritom uviedla, že jej vzdušné sily podnikli útoky proti "ozbrojeným teroristickým bunkám" v okolí Dženínu počas utorkovej operácie na Západnom brehu.

Násilnosti na Západnom brehu Jordánu sa stupňovali už pred vojnou Izraela a Hamasu v Pásme Gazy, ktorá sa začala 7. októbra minulého roka. Odvtedy sa stále zvyšujú, pričom Izrael často podniká nálety na toto územie, píše Reuters.

Izrael podniká od začiatku vojny v Pásme Gazy s palestínskym militantným hnutím Hamas na Západnom brehu razie takmer denne, pričom aj Palestínčania už niekoľkokrát zaútočili na Izraelčanov. V utorok utrpela zranenia pri útoku Palestínčana pohraničiarka pri prehliadke autobusu na kontrolnom stanovišti na predmestí Jeruzalemu. Polícia uviedla, že útočníka zastrelili.

Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva zomrelo pri ostreľovaní Izraela na Západnom brehu od začiatku vojny v Gaze už vyše 600 Palestínčanov. Väčšina zahynula počas razií izraelskej armády a násilných protestoch.