Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

OSN a EÚ odsúdili útok na Golanských výšinách, vyzvali na zdržanlivosť

Príslušníci drúzskej menšiny smútia počas pohrebu svojich príbuzných v dedine Majdal Shams na Izraelom kontrolovaných Golanských výšinách, v nedeľu 28. júla 2024. Foto: TASR/AP

Útok odsúdil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell, ktorý vyzval na nezávislé vyšetrovanie.

New York/Brusel 28. júla (TASR) – Predstavitelia Organizácie Spojených národov vyzvali na maximálnu zdržanlivosť na libanonsko-izraelskej hranici po raketovom útoku na Izraelom okupované Golanské výšiny, pri ktorom v sobotu zahynulo 12 detí a tínedžerov. Izrael útok pripísal libanonskému hnutiu Hizballáh, ktoré zodpovednosť poprelo. TASR o tom informuje podľa správ agentúr DPA a Reuters.

Osobitná koordinátorka OSN pre Libanon Jeanine Hennisová-Plasschaertová a vedúci mierovej misie OSN v Libanone (UNIFIL) Aroldo Lázaro zdôraznili, že je potrebné zabrániť "širšiemu požiaru, ktorý by uvrhol celý región do neuveriteľnej katastrofy".

"Odsudzujeme smrť civilistov – mladých detí a tínedžerov – v (meste) Madždal Šams. Civilisti musia byť vždy chránení," uvádza sa v spoločnom stanovisku.

Misia UNIFIL tiež uviedla, že je v kontakte s Izraelom i Libanonom v snahe znížiť napätie.

Útok odsúdil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell, ktorý vyzval na nezávislé vyšetrovanie.

"Šokujúce zábery z futbalového ihriska v drúzskom meste Madždal Šams. Dôrazne odsudzujem toto krviprelievanie. Potrebujeme nezávislé medzinárodné vyšetrovanie tejto neprijateľnej udalosti. Naliehavo žiadame všetky strany, aby zachovali maximálnu zdržanlivosť a zabránili ďalšej eskalácii," napísal Borrell na sociálnej sieti.