Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Zahraničie

OSN: Bangladéšski policajti zrejme použili neprimeranú silu

Muži bežia okolo nákupného centra, ktoré zapálili demonštranti počas zhromaždenia proti premiérke Sheikh Hasine a jej vláde požadujúcej spravodlivosť pre obete zabitých počas nedávnych smrteľných zrážok v krajine, Dháka, Bangladéš, nedeľa 4. augusta 2024. Foto: TASR/AP

Študentské protesty v Bangladéši začali v júli a pôvodne boli namierené proti opätovnému zavedeniu kontroverzných kvót na pozície vo verejnom sektore.

Ženeva 16. augusta (TASR) - Organizácia Spojených národov (OSN) sa domnieva, že bangladéšske bezpečnostné sily použili proti demonštrantom požadujúcich rezignáciu vtedajšej premiérky Hasíny Vadžídovej neprimeranú silu. Informuje o tom TASR podľa piatkovej správy agentúry AFP.

Počas protestov pred jej odstúpením začiatkom augusta prišlo podľa agentúry o život viac ako 450 ľudí. Úrad OSN pre ľudské práva hovorí v tejto súvislosti o mimosúdnych popravách, svojvoľnom zatýkaní, zmiznutí ľudí, mučení či obmedzovaní slobody prejavu a zhromažďovania.

V správe sa zdôraznila potreba rýchleho obnovenia práva a poriadku a potreba zabrániť ďalším stratám na životoch, násiliu a odvetným opatreniam. Zmena vlády podľa vysokého komisára OSN pre ľudské práva Volkera Türka "predstavuje historickú príležitosť reformovať a oživiť inštitúcie krajiny, obnoviť základné slobody a občiansky priestor a umožniť všetkým v Bangladéši podieľať sa na budovaní budúcnosti".

Študentské protesty v Bangladéši začali v júli a pôvodne boli namierené proti opätovnému zavedeniu kontroverzných kvót na pozície vo verejnom sektore. Ďalšími príčinami boli ekonomické problémy a politické represie vládnej strany.

Na istý čas sa demonštrácie zastavili, keď tamojší najvyšší súd zrušil väčšinu kvót. Protesty sa však obnovili a ich účastníci požadovali spravodlivosť za obete júlových protestov a odstúpenie autoritárskej premiérky Vadžídovej, ktorá bola na čele vlády 15 rokov.

Vadžídová podala začiatkom augusta demisiu a utiekla z krajiny. Novým premiérom dočasnej bangladéšskej vlády sa stal laureát Nobelovej ceny za mier Muhammad Júnus. Jeho vláda vyzvala OSN, aby vyšetrila násilnosti, ktoré sprevádzali zosadenie bývalej dlhoročnej premiérky.