Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

OSN: Cieľom džihádistov v Nigérii boli objekty humanitárnej pomoci

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Podľa hlásení bolo pri útokoch, ktoré sa začali v pondelok, podpálených alebo poškodených niekoľko objektov humanitárnych agentúr a nemocnica.

Abuja 2. marca (TASR) - Organizácia Spojených národov v utorok uviedla, že útoky na nigérijské mesto Dikwa, z ktorých sú podozriví džihádisti napojení na teroristickú organizáciu Islamský štát (IS), boli zamerané priamo na objekty humanitárnej pomoci. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa hlásení bolo pri útokoch, ktoré sa začali v pondelok, podpálených alebo poškodených niekoľko objektov humanitárnych agentúr a nemocnica, uviedol humanitárny koordinátor OSN v Nigérii Edward Kallon. "Tento násilný útok ovplyvní poskytovanú podporu," dodal.

Ozbrojenci, údajne zo skupiny Islamský štát v provincii Západná Afrika (ISWAP), zaútočili na mesto intenzívnym ostreľovaním. Armáde sa neskôr bojovníkov podarilo vyhnať. "Situácia v meste je pod kontrolou," uviedol v utorok hovorca armády Mohammed Yerima.

V meste Dikwa, ležiacom 90 kilometrov od Maiduguri, hlavného mesta štátu Borno, žije vyše 130.000 ľudí vrátane 75.000, ktorí už utiekli z iných častí tohto regiónu a žijú v táboroch z potravinových prídelov od humanitárnych úradov.

Severovýchod Nigérie sužuje džihádistické násilie od roku 2019, keď teroristická organizácia Boko Haram spustila islamistické povstanie. Skupina ISWAP sa od tejto organizácie oddelila v roku 2016 a odvtedy sa stala najväčšou džihádistickou hrozbou v Nigérii, uvádza AFP.

Od začiatku konfliktu bolo zabitých viac než 36.000 ľudí a dva milióny obyvateľov utiekli zo svojich domovov.