Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

OSN: Detskú nemocnicu v Kyjeve zasiahla zrejme ruská raketa

Na snímke Rusko- Ukrajinská vojna. Záchranári, dobrovoľníci a zdravotníci odpratávajú trosky a pátrajú po obetiach po tom, čo ruská raketa zasiahla onkologickú kliniku vľavo a dialyzačnú kliniku vpravo od hlavnej detskej nemocnice Okhmadit v Kyjeve na Ukrajine v pondelok 8. júla 2024. Foto: TASR-AP

Ukrajinské úrady uviedli, že Moskva zaútočila v pondelok na niekoľko miest, a nálety označili za najsmrteľnejšie za uplynulé mesiace. O život prišlo najmenej 41 civilistov vrátane detí.

Ženeva 9. júla (TASR) - Detskú nemocnicu v Kyjeve pravdepodobne priamo zasiahla ruská raketa, uviedla v utorok vedúca monitorovacej misie OSN Danielle Bellová. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí však tvrdí, že išlo o ukrajinský systém protivzdušnej obrany NASAMS, ktorý poškodil budovu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ukrajinské úrady uviedli, že Moskva zaútočila v pondelok na niekoľko miest, a nálety označili za najsmrteľnejšie za uplynulé mesiace. O život prišlo najmenej 41 civilistov vrátane detí.

"Analýza videozáznamov a posudok z miesta incidentu naznačuje, že išlo s vysokou pravdepodobnosťou o priamy zásah, a nie poškodenie obranným systémom," povedala Bellová, no zároveň dodala, že jej tím, ktorý zamieril na miesto tragédie, nemohol vysloviť jednoznačný záver.

V zdravotníckom centre sa liečia deti trpiace závažnými chorobami, ako sú napríklad rakovina či ochorenia obličiek. V čase útoku sa tam nachádzalo približne 670 pacientov a asi 1000 pracovníkov nemocnice. "Zamestnanci včera ráno presunuli deti do bunkra, keď sa rozozvučali sirény, inak by bol počet obetí oveľa vyšší," ozrejmila vedúca monitorovacej misie OSN.