Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

OSN: Od príkazu na evakuáciu opustilo mesto Rafah takmer 360.000 ľudí

Palestínčania vysídlení v dôsledku izraelskej leteckej a pozemnej ofenzívy v pásme Gazy prechádzajú cez provizórny stanový tábor v Rafahu v Gaze v piatok 10. mája 2024. Foto: TASR/AP

Mesto Rafah, ktoré je už preplnené vnútorne vysídlenými osobami, je považované za poslednú baštu militantnej palestínskej organizácie Hamas.

Tel Aviv 13. mája (TASR) - Už takmer 360.000 ľudí utieklo z mesta Rafah v palestínskom Pásme Gazy, odkedy izraelská armáda pred týždňom vydala prvé príkazy na evakuáciu, vyplýva z údajov OSN. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

"Nie je kam ísť. Bez prímeria niet bezpečia," uviedol v pondelok Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) na sociálnej sieti X.

Mesto Rafah, ktoré je už preplnené vnútorne vysídlenými osobami, je považované za poslednú baštu militantnej palestínskej organizácie Hamas.

Prudké boje medzi izraelskou armádou a ozbrojenými Palestínčanmi pokračovali v pondelok na rôznych miestach na severe, juhu a v centre tohto pobrežného pásma.

Bombardovanie a ďalšie príkazy na evakuáciu spôsobili v severnej časti Pásma Gazy ďalšie vysídlenie a "strach tisícov rodín", uvádza sa ďalej vo vyhlásení UNRWA.

Vojenská zložka Hamasu na komunikačnej platforme Telegram informovala o útokoch na izraelské jednotky na rôznych miestach vrátane Rafahu na juhu, ako aj utečeneckej štvrte v meste Džabálijá a mesta Cajtún na severe Pásma Gazy.

V izraelských pohraničných mestách na okraji Pásma Gazy sa v pondelok opäť zazneli sirény raketového poplachu. Izraelský minister obrany Joav Galant medzitým telefonicky hovoril s ministrom zahraničných vecí USA Antonym Blinkenom o situácii.

Galant podľa vyhlásenia svojho úradu diskutoval o "vývoji v Pásme Gazy vrátane operácií Izraelských obranných síl v celom pásme v súvislosti s teroristickými ohniskami, a o presnej operácii v oblasti Rafahu proti zostávajúcim práporom Hamasu, pričom zdôraznil potrebu zabezpečiť i hraničný priechod Rafah".

Blinken zopakoval, že USA sú naďalej proti rozsiahlej izraelskej pozemnej ofenzíve v Rafahu, "kde sa ukrýva viac než milión ľudí", uviedol hovorca rezortu diplomacie USA.